Listopad 2016: Hrozí "vzpoura deprivantů"?

4. 11. 2016

Setkal jsem se v posledních dnech mezi svými přáteli s následujícím názorem: "Teď není čas uvažovat o nějakých perspektivách a reformách, teď je vyhrocená situace, teď hrozí pražský Majdan, teď je potřeba se bránit a ne odvádět pozornost od toho, co se děje a od nebezpečí, které nám hrozí."

Považuji tento názor za nesprávný. Hodně nesprávný a ve svých důsledcích za nebezpečný.

Ano. Situace se vyhrocuje. Největším nebezpečím je však "zapouzdřování" těch, kteří nechtějí znát pravda, ale chtějí být přesvědčeni, že mají pravdu. Masový jev. Třeba ti opavští studenti, kteří odmítli konfrontovat své názory se Zemanem. Z obavy o svou "ušlechtilou", či dokonce "ušlechtile fanatickou" víru v to, že Zeman je zdrojem všeho zla. Co kdyby je v přímé konfrontaci přiměl k přemýšlení. Hrůza! A tak "statečně uprchli do opavské kavárny, aby byl mainstreamovými médii tento "hrdinský čin" glorifikován, píše Radim Valenčík.
Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/3967-listopad-2016-hrozi-vzpoura-deprivantu...

Do popisovaného schématu lze zařadit přípravu a plánování různých nekoordinovaných akcí a výzev naprosto neznámých straniček a hnutí, nebo dokonce aktivistických jednotlivců. V ČR už máme 92 politických stran a 124 hnutí a snahy o další pokračují. Za příklad takových akcí lze uvézt poslední emailové aktivity ze dne  3.11.2016 k uskutečnění "Demonstrace národní jednoty" 17. listopadu. Obecně podle názvu jistě chválihodná aktivita, ale jen do prostudování doprovodných materiálů. Opakuje a uskutečňuje se v nich myšlenka kavárensko sluníčkářské havlistické téze o nepolitické politice. Ústřední heslo: Národ sobě a bez politických stran? Co to je? Vyzdvihování přípravy demonstrace bez kontaktování a spolupráce hlavně levicových politických stran a považovat to za přednost nemůže přinést úspěch. Ve své podstatě jde o "medvědí" službu, která levicovou politiku diskredituje, doplňuje Josef Kovařík s tím, že přípravy takových nepřipravených ad hoc iniciativy naopak posilují sluníčkářské protiprezidenské akce.

Autor: 
+ foto: fc., Radim Valenčík, Josef Kovařík
Zdroj: 
: http://radimvalencik.pise.cz