České Budějovice 2.11.2016: Zimola (ČSSD), Maxová (ANO 2011) a Hroch (Jihočeši 2012) podepsali koaliční smlouvu

2. 11. 2016

Tyto tři politické strany budou příští čtyři roky stát v čele Jihočeského kraje. Podpisem koaliční smlouvy to ve středu 2. listopadu 2016 stvrdili za ČSSD dosavadní hejtman Jiří Zimola, za ANO Radka Maxová a za Jihočechy 2012 Pavel Hroch. Zároveň ji signovali i další dva zástupci uvedených stran.

V krajském zastupitelstvu, které má 55 členů, bude mít toto uskupení většinu 31 hlasů, tedy stejně, kolik měla předchozí koalice ČSSD a KSČM.

Mezi programové priority patří bezplatná zdravotní péče, rozvoj venkova i cestovní ruch

Ustavující zastupitelstvo, kde budou zvoleni noví krajští radní, je 3. listopadu od 9 hodin

Dle dohody by mělo v 11členné krajské radě zasednout po pěti zástupcích z ČSSD a ANO, jeden post získají Jihočeši 2012. Složení sedmi uvolněných radních by pak mělo být následující: hejtman Jiří Zimola (ČSSD), jeho první náměstkyně Lucie Kozlová (ANO) a dále Ivana Stráská, Jaromír Slíva, a Jaromír Novák (všichni ČSSD), Jan Kubík (ANO) a Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

Lidé ve volbách, které se konaly 7. a 8. října 2016, rozhodli, že v krajském zastupitelstvu získala ČSSD 15, ANO 12, ODS 8, KSČM 7, Pro jižní Čechy 5, KDU-ČSL 4 a Jihočeši 2012 4 mandáty.

Kráceno: jk

+ foto: http://www.kraj-jihocesky.cz/