Písek: Vzpomínková akce k 98. výročí vzniku Československa

29. 10. 2016

Ve středu 28. října 2016 si zastupitelé a vedení OV KSČM spolu se zástupci města, politických stran, hnutí a spolků společně připomněli 98. výročí vzniku Československa a uctili památku padlých legionářů. Vzpomínkový akt pod záštitou Města Písek, Českého svazu bojovníků za svobodu a Junáka Písek se uskutečnil na Mírovém náměstí u pomníku padlých legionářů. Slavnostním aktem provázel místopředseda základní organizace ČSBS Zdeněk Říha, který také přednesl spolu s místostarostou města Jiřím Hořánkem slavnostní projev.

Československá republika povstala z trosek rozpadlé Rakousko-Uherské monarchie, jejíž rozpad započal již zahájením 1. světové války. Válka a válečné utrpení trvalo celé čtyři roky a zasáhlo snad každou rodinu. Na konci války vznikl z vůle občanů a českých politiků s mezinárodní garancí samostatný státní útvar-Československá republika. Vznikla na ideálech a tradicích sokolstva, legií, vlastenectví, na mravních hodnotách slušnosti a úcty, pokory a respektu k člověku a přírodě. Právě tyto základy si musíme stále připomínat a jejich aktuálnost vystupuje do popředí i dnes v roce 2016.

U vzniku Československé republiky v roce 1918 stáli především první prezident T. G. Masaryk, M. R. Štefánik, E. Beneš a celá řada dalších významných představitelů našeho státu. O vznik samostatného článku se zasloužili také českoslovenští legionáři v Rusku, ve Francii a v Itálii, kteří prolévali svou krev za naši budoucí svobodu. Řada z nich pak později stála v čele odboje proti fašistickému Německu.

Česká republika za dobu své 98leté existence prošla složitým vývojem. Cestu své země určují lidé a spolu s politickou reprezentací by měli setrvat a případně se vrátit k oněm zakládajícím mravním principům a zásadám. Ono masarykovské "Nebát se a nekrást" lze pod vlivem posledních prožitých událostí kauzy „medaile pro strýčka“ doplnit o požadavek respektování výsledků demokratických voleb. Pak bude další cesta dnešní České republiky úspěšná a lidem této země se v ní bude dobře žít.

 Na závěr vzpomínkové akce uctili přítomní zástupci města, politických stran a spolků památku padlých legionářů položením věnců a kytic. Nechyběli ani zastupitelé a vedení okresní organizace KSČM v Písku pod vedením Jiřího Lejčara.

Fotogalerie

Předseda ČSBS Zdeněk Říha při slavnostním projevu
Senátor Karel Kratochvíle uctívá památku legionářů
Zastupitelé KSČM uctívají památku legionářů
Celkový pohled na účastníky shromáždění
Na závěr vzpomínového aktu Masarykova oblíbená "Ach synku"
Autor: 
+ foto: jk
Zdroj: 
Vlastní