Herman a spol. odstartovali maření oslav státnosti 28. října na Hradě

24. 10. 2016

Občané se znepokojením sledují vývoj kauzy „medaile pro strýčka“ a obrovskou českou ostudu odsuzují. Jak informují PL kauza pronikla i do zahraničního tisku (agentura Reuters, deník New Times). Citují se spory o návštěvu tibetského dalajlámy a řadu dalších. Z mnohých názorů vybíráme. Obavy a znepokojení zřejmě ve veřejných médiích odstartoval Stanislav Křeček, zástupce ombudcmanky. Vyjádřil na fc. a v PL obavy, že „úspěšně“ pokračuje rozvrat republiky a doplňuje. „Budete odděleně slavit státní svátky, pak i oddělené státní pohřby a oddělené zvláštní volby a nakonec si rozdělíte i území“ doslova sdělil.

Předseda KSČM Vojtěch Filip obavy vyjádřené zástupcem ombudsmanky sdílí. „Ano, takové obavy sdílím a již včera jsem to řekl Českému rozhlasu,“ řekl ParlamentnímListům.cz. „Pokud vím, bojkot oslav na Hradě organizují a vyzývají k němu lidé, kteří chtějí anebo chtěli kandidovat na prezidenta – Halík, Horáček, Pithart – a kteří se oslav státního svátku na Hradě stejně neúčastní. Proto mám také obavy z dalšího rozvratu.“

Jiný pohled vyjádřil místopředseda KSČM Josef Skála.  Společnost rozvrací hlavně politika prohlubující sociální rozdíly a vlezlé despocie práva silnějšího. „A samozřejmě i nátlaková divadýlka těch, kdo se neráčí dostavit na oslavy státního svátku kvůli kauze budící řadu velkých otazníků.“ „Když Hradu vládla pravdoláska, rozdávaly se metály i krajně pofidérním postavám. Spoustu těch, kdo by si je skutečně zasloužili, nechala hanebně urážet. Sestava, která teď trucuje, k tomu buď mlčela, pokud si rovnou nepřisadila sama. A tak asi opravdu nezbývá, než aby křečovitá snaha o proměnu pravdolásky v dědičnou monarchii dostala výprask i v příštích prezidentských volbách.

Europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM) si z některých „bojkotujících“ spíše dělá legraci. „Nemyslím si, že je škoda, když poněkud dezorientovaný pan Gazdík, lehce v rauši  výsledku krajských voleb, místo Hradu okusí čerstvý vzduch matičky Prahy a snad pochopí. Mikuláš Bek již od voleb prezidenta zjevně má dojem, že místo rektora VŠ v Brně je pro něj málo, a proto se snaží zviditelnit a ukázat, že pražská kavárna má svoji pobočku i v Brně,“ uvedl s tím, že nejspíš Bek na univerzitě nemá moc co na práci.

Křečkovy obavy podle očekávání sdílí senátor a předseda SPO Jan Veleba. „Přímý útok ministra vlády na prezidenta, k němuž se přidal i premiér, který se stébla chytá, je v civilizované společnosti bezprecedentní a vymstí se. Čeká nás rozvrat a úpadek. Brady je jenom dobře zinscenovaná záminka. Hlavním spouštěčem je dobře načasovaná návštěva exilového představitele tibetské teokracie a jeho přijetí členem naší vlády. Téže vlády, která oficiálně uznává status jednotné Čínské lidové republiky. Neuvěřitelně falešnou roli v tom všem sehrává premiér Sobotka,“ sdělil Veleba.

Autor: 
jk, foto: Petrus Silesius, commons.wikipedia.org
Zdroj: 
Vlastní