71. Výročí platnosti Charty OSN

23. 10. 2016

Jsou i dny významné.

Tak jako v minulosti, tak i nyní jsou události významné, které si budeme pamatovat, a pak jsou události, které záhy zapadnou do šedi obyčejných dní. Ale všechny mají svůj podpis ve formě datumu v našem kalendáři.

            Bylo by možná zajímavé, položit veřejnosti otázku:  „Co se událo dne 24. 10. 1945“. Určitě by jich nebylo moc, co by dokázali správně na tuto otázku odpovědět. Přesto je tento den významným pro celé lidské společenství. Toho dne nabyla platnost CHARTA OSN a to tehdy, když pět velmocí – Čína, Francie, SSSR, USA a Velká Británie, jako i většina dalších signatářů uložila své ratifikační listiny.

            K výše uvedené skutečnosti však vedla dlouhá a vůbec ne jednoduchá cesta. Již v období II. světové války bylo jednáno o možnosti vzniku nové mezinárodní organizace, jejímž cílem by bylo zachování mezinárodního míru a bezpečnosti. Rozhodnutí o vzniku takové organizace padlo na Konferenci ministrů zahraničních věcí SSSR, USA a Velké Británie za účasti čínského velvyslance, konané v říjnu 1943 v Moskvě. Od této konference pak proběhla celá řada významných jednání na nejvyšší úrovni. Na jejich výsledcích se podařilo nalézt shodu a dne 25. 6. 1945 na konferenci v San Franciscu bylo schváleno konečné znění Charty OSN.

            Od toho data následuje vznik specializovaných orgánů OSN. Takové hlavní jsou tři – Rada Bezpečnosti, Hospodářská a sociální rada, Mezinárodní soudní dvůr.

Ano, od zahájení platnosti Charty OSN letos uplyne již 71 let, a přes to je skutečností, že si ne všichni političtí představitelé některých států vykládají znění Charty OSN správně. Zřejmě je nutné, aby si všichni uvědomili, že ustanovení Charty OSN je zavazující pro všechny členy OSN. Nikdo zde nemůže zastávat nějakým způsobem privilegované postavení a nikdo nemá právo využívat Chartu OSN ve svůj prospěch. O tom, že toto nebylo vždy takto chápáno a ctěno svědčí historická fakta OSN. Přes tento fakt je v současné době zřejmé, že pro některé politiky představuje Charta OSN pouze historický dokument. Pravdou je ale přesný opak. Charta OSN má trvalou platnost a hodnotu a její ustanovení jsou nezpochybnitelná a to zvláště nyní, kdy je ve světě opět harašeno zbraněmi toho nejtěžšího kalibru.

V této souvislosti by bylo žádoucí, znát ustanovení Charty OSH a od politických představitelů striktně požadovat jejich plnění.

Autor: 
JUDr. Gustav Janáček
Zdroj: 
Vlastní