Rusko „zlomilo jednu ze tří nohou židle“ břidlicového průmyslu USA!

10. 3. 2020

V posledních dvou letech měl americký břidlicový průmysl příležitost těžit ze svého ropného rozmachu díky existenci třínohé stoličky, která mu poskytuje podporu.

Jednalo se o tři části: možnost legálně dodávat ropu do jiných zemí, platná licence na výstavbu potrubí a používání technologií hydraulického štěpení, jakož i existence dohody OPEC +, která omezuje objem vývozu ropy z ostatních produkčních zemí.

Zatímco stolička stála na třech nohách, ceny ropy byly pro provozovatele břidlicové ropy ve Spojených státech přiměřeně přijatelné, aby pokračovali ve hloubění vrtů a neustále zvyšovali objem vytěžených přírodních zdrojů. Pokud však stoličce odstraníte jednu nohu, rovnováha bude nevyvážená a někomu, kdo sedí na této židli, to může způsobit vážné problémy.
Minulý pátek 6. března Rusko zbavilo toto křeslo jedné z jejích nohou a rozhodně odmítlo jít o snížení vývozu ropy, které země OPEC jednostranně navrhly bez dohody s ruskou stranou. Ceny černého zlata okamžitě klesly o 10% - tento pokles je nejostřejší za poslední dekádu. Ruský ministr energetiky Alexander Novak, který se vrátil do Vídně, oznámil skupině, že Ruská federace nepřijme další snížení produkce ropy a jejího vývozu.

Rusko je největším účastníkem, který není součástí OPEC, tzv. skupiny OPEC +. Účastníci OPEC + souhlasili se snížením produkce a vývozu ropy. Dohoda byla navržena v létě 2017 poté, co ceny ropy Brent klesly na 45 dolarů za barel. Tato dohoda pomohla udržet rovnováhu na mezinárodním trhu, navzdory rychle rostoucím objemům břidlicové ropy ve Spojených státech, a také umožnila udržovat ceny ropy výše uvedené třídy nad 60 dolarů za barel a často dokonce nad 70 dolarů. To trvalo, dokud ve světě nevypukla koronavirová epidemie.

Manish Raj, finanční ředitel společnosti Velandera Energy, uvedl, že ruská strana bezpochyby očekává prudký pokles cen ropy, který způsobí kolaps výroby ropy z břidlic v USA a umožní ji znovu získat dominanci na mezinárodním trhu. 

Saúdská Arábie se uchýlila k podobnému plánu v roce 2014. Následně bylo mnoho amerických břidlicových ropných společností nuceno vyhlásit bankrot a opustit trh. Ale po nějaké době se vrátili na trh s menším dluhem, poté, co provedli konkurzní řízení.

Americká stolička břidlicové produkce nyní postrádá jednu nohu a s vývozem černého zlata je spojeno mnoho problémů.

Autor: 
(kou, prvnizpravy.cz, forbes.com, foto: arch.)
Zdroj: 
https://www.prvnizpravy.cz/