Čínská ambasáda se vyjádřila ohledně kulturní výměny. Příčina je podle ní na české straně

14. 9. 2019

Mluvčí čínské ambasády v České republice se v tiskovém prohlášení vyjádřil k tématu kulturní výměny mezi Čínou a Českou. Kromě jiného sdělil, že prvotní příčina je na příslušné straně České republiky.

„V nedávné době došlo k určitým třenicím v oblasti kulturní výměny mezi Čínou a Českem, jejichž prvotní příčina je na příslušné straně České republiky. Odpovědné osoby českých kulturních orgánů bohužel nezohlednily fakta a bez vyslechnutí druhé strany vznesly neopodstatněná obvinění vůči Číně, se kterými nesouhlasíme a vyhrazujeme se proti takovému chování,“ je uvedeno v tiskovém prohlášení.

Ve zprávě je zmíněna osoba i primátora Prahy. „Magistrát hlavního města Prahy a jeho primátor již nějakou dobu velmi negativně působí v otázkách týkajících se národní suverenity Číny a jejích klíčových zájmů, jako jsou otázka týkající se Taiwanu či Tibetu,“ uvádí se a dále je dodáno, že je tím vážně poškozováno cítění čínského lidu a dochází k podkopávání dobré atmosféry dvoustranných vztahů, konkrétně pak k regionální výměně a spolupráci.

„Apelujeme na Magistrát hlavního města Prahy a jednotlivé české politiky, aby úmyslně nepoškozovali čínsko-české vztahy, neboť jejich jednání v dlouhodobém horizontu poškozuje i jejich vlastní zájmy,“ dodává se závěrem v prohlášení.

Spory mezi Čínou a Českem

Neshody mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou byly vyvolány pražským magistrátem, který se snažil o změnu sesterské smlouvy s Pekingem. Tu město pod vedením Adriany Krnáčové (ANO) podepsalo s čínským protějškem v roce 2016. Z ní chtěli vyškrtnout bod, kde je jednotná Čína uznávána Prahou a neznává nezávislost Tchaj-wanu. Vedení se vyjádřilo, že článek je ve smlouvě zbytečný.

Hřib sdělil, že Peking nemá podobnou deklaraci ve smlouvách s jinými městy, a proto chybí důvod, aby ji tam měla i Praha.

Zrušení turné

V souvislosti se situací došlo ke zrušení cesty Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR). Podle Číny cestu zrušili sami symfonisté, s tím však nesouhlasí oni. Tento případ není jediný, kdy se čínské úřady rozhodly odložit turné souborů. Podobná situace nastala v případě turné orchestru PKF – Prague Philharmonia. Dále došlo ke zrušení cesty Pražákova kvarteta či Guarneri Trio Prague. Podle klavíristy Guarneri Trio Prague Ivana Klánského se o situaci dozvěděli z mailové komunikace s jejich agentem. „Napsal nám, že jak jistě víme, je v Číně problém se jménem Praha, a že tudíž nám to turné bylo zamítnuto,“ sdělil.

Co se týče Pražákova kvarteta, koncerty smyčcového souboru čínský partner zrušil s odkazem na tamní úřady, a to i přesto, že hudebníci mají podepsanou smlouvu a v zemi už vystupovali.

Zaorálek na jednání se zástupcem Číny

K situaci se vyjádřil i ministr kultury Lubomír Zaorálek. Český ministr se ohradil proti jednostrannému zrušení koncertů českých souborů v Číně, o kterých média v poslední době informovala, je uvedeno v tiskové zprávě. Zaorálek velvyslanci připomněl, že v posledních letech bylo vykonáno mnoho pro rozvoj česko-čínských vztahů ve všech oblastech, včetně kulturní.

Vyjádřil však obavy, že poslední vývoj vážně tyto vztahy poškozuje a zpochybňuje dosavadní úsilí. Dodal, že se může Česko vrátit k „pozitivní spolupráci“ pouze v takovém případě, že budou k sobě jak Čína, tak i Česko přistupovat s vzájemným respektem.

Autor: 
foto: CC BY-SA 3.0 (krokodyl)
Zdroj: 
https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/2019091310671386-cinska-ambasada-se-vyjadrila-ohledne-kulturni-vymeny-pricina-je-podle-ni-na-ceske-strane/?fbclid=IwAR0gvmUPJLD2lAohM6m9tSptXCKf4pSm58s5ZvcaidykSCiYaS3YfHi4Q1c