Jídelníček

10. 8. 2019

Náš jídelníček ovlivňují věci kolem nás i vědomí jíst zdravě. Bez vlivu na jeho skladbu není ani cena nakupovaných potravin. Cena vepřového masa od začátku roku stoupla o více jak deset procent. V Evropě vepřové chybí, africký mor prasat postihl chovy nejen v Číně, ale i v Bulharsku, Maďarsku a Polsku. Tento stav zvýšil ceny. Současně u nás není jak produkci navýšit. Přestože výkupní ceny vepřového rostou, vepříny zejí prázdnotou a farmáři nehodlají chovy po minulých zkušenostech s prodejem prasat prudce pod cenou obnovit. A tak si holt na náš klasický bůček, bohužel, řádně připlatíme. Zvyšuje se tak spotřeba hovězího a drůbežího masa. Lidé zvýšili i spotřebu ryb oproti letům minulým, a to až na 5,5 kg na osobu. Ovšem nahradit maso zeleninou je také značně drahá záležitost. Například v kuchyni často používaná cibule se vyšplhala na 40 Kč za kilogram. Spoustu problémů působí klimatické změny, ale i neodborné zásahy člověka do přírody. Ministerstvo zemědělství se snaží různou formou dotací pomoci. Také každý z nás může koupí domácí produkce potravin pomoci. Návrat k zahrádkaření a chovatelství nám může ušetřit vlastní peněženku. Produkci, kterou sami nespotřebujeme, lze nabídnout k prodeji. Obliba farmářských trhů stoupá a lidé kvalitní nabídku oceňují velmi pozitivně. 

Autor: 
Pavel Kováčik, předseda Poslaneckého klubu KSČM