Jak zaseješ, tak sklidíš!

29. 4. 2019

Vedení Pražského magistrátu zvyšuje napětí – napětí s miliardovou Čínou, pardon s Čajnou. Na budově magistrátu byla letos opět vyvěšena vlajka Tibetu, na budově Parlamentu přidala TOP 09 i vlajku Tchaj-wanu. Následná návštěva pražských představitelů na Tchaj-wanu se jim určitě vyplatila. Když při návštěvě čínské delegace v Praze policie zakročila proti vyvěšování tibetské a tchaj-wanské vlajky, měla z toho problémy. Zatím se jedná na magistrátu o odstranění článku obsahující souhlas s politikou jedné Číny ze smlouvy s Pekingem, uzavřené minulou pražskou reprezentací. Primátor (pirát) taky zastavil další školení leteckých záchranářů z Pekingu a Šanghaje, a to Šanghaj již koupila potřebné vrtulníky a Peking se k tomuto kroku chystá. Připomíná mi to chování krocanů, kteří hudrují při nejmenším podnětu a často i bez něj.

Tak kdo by se divil tomu, že Čína nedala povolení ke kulturním vystoupením institucí, jejichž název je spojen s Prahou (na podzim se mělo uskutečnit 14 vystoupení PKF - Pražské komorní symfonie). Ministr kultury prý chce Číně vysvětlit, že PKF s Prahou nemá nic společného. Haha! Už vidím jak zahanbení Číňané vystoupení opět povolí! Ministr zahraničí se taky probral a chce objasnit čínskému velvyslanci, jaké že vzájemné kulturní styky mají význam. Potěšilo mě, jak diplomaticky čínská reprezentace situaci řešila.

Žádné sankce proti celému našemu státu, ale jen vůči Praze! Usilujeme, abychom byli součástí Hedvábné stezky, prezident s podnikateli už byl 5x v Číně k navazování hospodářských styků atd. Pražská média k tomu vysvětlují, že výsledky dohod nic moc – velcí investoři se prý nehrnou, jen ti menší. Bodejť! Do kousku „stabilní“ Evropy musí být přece velké riziko nadměrně investovat. Číňané jsou zjevně opatrní něco velkého rozvíjet tam, kde je zaručené místo hlavně pro evropské odpadky a odbytiště všeho, co jinde nechtějí. Tomu bych se nedivil.

Protikladem je patolízalská diplomacie našich volených zástupců. Před volbami velkohubá prohlášení co dokážou, a po volbách čekání, jak jejich činnost odmění Protektor. Je to naše smůla, že k volbám svobodně nechodí většina voličů, aby po volbách mohla v hospodě nebo v trafice svobodně (a neúčinně) nadávat, co je to za bordel. Čekám, že se objeví nápad využít zkušenosti Velkého Bratra a postavit kolem Prahy vysokou zeď. Ne, aby tam nikdo nemohl, ale naopak, aby zplodiny, které tam vznikají, nemohly obtěžovat zbytek našeho státu a světa vůbec.

Autor: 
Stanislav Mundl
Zdroj: 
Vlastní