Václav Klaus st.: Mráz přichází z Mezinárodního měnového fondu (MMF)

16. 2. 2019

Podle bývalého českého prezidenta Václava Klause nyní do Česka přichází mráz z Mezinárodního měnového fondu (MMF). Informují Parlamentní listy s odvoláním na MF Dnes.

Václav Klaus starší kritizuje návrh pracovníků MMF Ruchira Agarwala a Signe Krogstrupové, který podle něj předpokládá téměř zničení hotovosti a její převod do elektronické formy na bankovních účtech. Tím pádem by se měla podle zástupců MMF měnová politika centrálních bank stát učinnější.

Klaus k výročí eura: Evropská veřejnost je neuvěřitelně manipulována unijními ideology

„Chtěli by prý zrušit existenci hotovosti, protože pokud by byly všechny peníze na bankovních účtech, s úrokovými sazbami by se dalo leccos dělat, tedy jít i výrazně do minusu," uvádí Klaus.

Bývalý prezident dodává, že v případě zvýšení záporných úrokových sazeb by lidé raději měli převést peníze z bankovních účtů na hotovost, což není přijatelné pro centrální bankéře.

„To by jejich roli v ekonomice výrazně snížilo. Jsou si však vědomi toho, že se jim zcela zrušit hotovost tak rychle nepodaří," říká Klaus.

V MMF navrhují státům, včetně Česka, zavést dvě rozdílné domácí měny. Hotovost a elektronické peníze. Podle Klause uplatněním konverzní míry mezi dvěma typy peněz by centrální banky získaly další nástroj pro manipulaci a omezení lidské svobody.

„Centrální banky by v takovém případě mohly manipulovat nejen s úrokovými sazbami, ale i s onou konverzní (přepočítávací) mírou. Kdyby měla hodnotu 0,9, znamenalo by to, že by majitel úsporného vkladu v bance za svých 100 korun na účtu dostal jen 90 korun v hotovosti," vysvětluje Klaus.

Zdroj: 
https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/201902169219826-vaclav-klaus-navrh-mmf/