Strany, které se samy označují za demokratické se lekají demokratické vůle občanů

26. 7. 2016

Sjednotil Miloš Zeman nedemokratické parlamentní strany?

Prezident České republiky Miloš Zeman se prvního července při své návštěvě Bystřice nad Pernštejnem vyjádřil v odpovědi na otázku, že by nebyl proti konání referenda o setrvání v Evropské unii, i když by voličům doporučil hlasovat pro setrvání v této organizaci. Proti konání referenda o členství naší země v Evropské unii či NATO se vyslovil téhož dne mluvčí předsedy vlády Martin Ayrer. Proti pořádání referenda o vystoupení z Evropské unie se vyslovili vůdčí představitelé ČSSD, ANO, TOP 09. Zatímco předseda ODS Fiala se vyslovil proti uzákonění obecného referenda. Zde je nutné připomenout, že z parlamentních stran je to pouze KSČM, která podporuje referendum i o těchto citlivých otázkách. Vzhledem k tomu, že v poslanecké sněmovně leží již od července 2015 vládní návrh ústavního zákona o celostátním referendu. Je možné, že svým vyjádřením Miloš Zeman znemožní přijetí tohoto zákona, neboť strany, které se samy označují za demokratické se mohou zaleknout demokraticky projevené vůle občanů. Zemanovo vyjádření může mít ten pozitivní efekt, že se naplno ukázalo, že jedinou demokratickou parlamentní stranou v této zemi je právě KSČM. Jakožto poslanec Evropského Parlamentu za tuto jedinou demokratickou stranu vypsání referend o těchto velmi citlivých otázkách plně podporuji. Větší participace občanů na politickém dění je důležitá i vzhledem k stále zvětšující se nespokojenosti voličů s tradičními politickými stranami, která se projevila i v britském referendu o setrvání Velké Británie v Evropské unii. Nástroj referenda může být rovněž jedním z nástrojů zabraňujících nárůstu popularity ultrapravicových stran, které právě těží z nespokojenosti voličů se stávající politickou kulturou.

Jiří Maštálka
fc KSČM