Kam kráčí písečtí komunisté?

5. 1. 2019

PÍSEK – Celé čtvrtstoletí po roce 1990 se písečtí komunisté pravidelně ozývali s návrhem, aby v radě města bylo poměrné zastoupení podle získané voličské podpory. Mívali i pět hlasů ze sedmadvaceti zastupitelů a to by je k účasti v radě města logicky opravňovalo. Pokud by ovšem minulé koalice chtěly s komunisty spolupracovat. To se za celé porevoluční období nestalo.

Nynější radniční koalice Pro Písek – lidovci – ČSSD je ovšem po neúspěšném jednání s Piráty menšinová a bez hlasů komunistů se neobejde, i když se to snaží všemožně zastírat. Komunisté se přitom už o místa v radě města nehlásí. Jak šel čas a co se pro zástupce KSČM změnilo, o tom mluví předseda OV KSČM Jiří Lejčar (73). Předsedou okresní organizace komunistické strany se stal krátce po listopadu 1989.

V té době mnozí ze strany prchali, proč vy jste zůstal?
Já jsem do té doby dělal na OV KSČ zemědělského tajemníka a tenkrát mi řekli, že je důležité, abych vzal funkcí vedoucího tajemníka. I když ty ambice měli původně úplně jiní. Bylo mi tehdy 45 let. Člověk kvůli něčemu do strany vystupoval, přál jsem si, aby společnost byla spravedlivá. Pocházím z Jehnědna, dělal jsem v zemědělském družstvu v Chřešťovicích a vždycky jsem měl tendenci pomáhat lidem. Neumím si představit, že bych ze strany odešel. Náš druhý nynější zastupitel Karel Vodička dělal na Geodézii a na přelomu 90. let pracoval jako tajemník na Městském národním výboru v Písku. Připravoval s první porevoluční starostkou Věnceslavou Skřivánkovou volby a pak odešel zpět na Geodézii, která se později změnila na Katastrální úřad.

Byla atmosféra vůči komunistům v Písku v roce 1990 vyostřená?
To byly spíš osobní střety, vyřizování účtů. Jestli někdo byl dřív u vesla a choval se arogantně, tak se tomu nemohl divit.

Po starostce Skřivánkové přišel starosta Tom Zajíček. Už za něj jste navrhovali, aby v radě bylo poměrné zastoupení včetně vaší strany?
Ano, my jsme to navrhovali, ale ODS na to reagovala odmítavě. Měla tenkrát deset zastupitelů, jejich takzvané béčko pět, oni to odmítnutí nevyostřovali nějak ideologicky, spíš dávali najevo, že si vystačí.

Jaké byly reakce na poměrné zastoupení v radě za starosty Luboše Průši?
Ani tam na poměrné zastoupení v radě města podle volebního výsledku stran nikdy nedošlo. Vycházeli jsme ale dobře. Doktor Průša měl smysl pro vyjednávání. Když se někomu něco nelíbilo, vyhlásil dohodovací řízení. Jako právník uměl dobře formulovat usnesení. Byli jsme sice odstrkovaní, ale klacky pod nohy jsme nikdy koalici neházeli a vždycky jsme se snažili podporovat věci užitečné pro město. To ČSSD, když ji po výhře voleb z vedení města v roce 2014 odstrčili, tak nad věcí nebyla. Ondra Veselý byl kolikrát jedovatý i vůči starostce Vanžurové.

A co za starosty Sládka?
To se vůči nám nic nezměnilo. Víc s námi mluvil až starosta Veselý, protože jsme měli dobrý vztah jak s ČSSD, tak s Volbou pro město, která byla se sociálními demokraty v koalici. Dokonce jsme tuto koalici jednou zachránili, když ODS prosadila na pořad jednání hlasování o personálních záležitostech. Kdybychom je s Karlem Vodičkou a Vaškem Reichlem při hlasování nepodrželi, tak vedení města padlo. Taky nám zástupci ODS za to hned na schodech vynadali.

Oni by snad s vámi spolupracovali, kdyby se jim převrat podařil a dostali se do vedení města?
To určitě ne. Ale ještě v roce 2014 jsem Karla Vodičku do rady města navrhoval. Je to člověk, který má důvěru a vede i představenstvo písecké teplárny. Vyčkal jsem, aby můj protinávrh byl poslední a hlasovalo se o něm jako o prvním. Tím nemusel být úplně bez šance. Koalice to okamžitě pochopila a navrhla, že se bude o kandidátech do rady hlasovat podle abecedy, čímž písmeno V bylo na konci a než na V došlo, byla už rada města početně naplněná.

Pro nynější dvanáctičlennou menšinovou koalici jsou vaše dva hlasy zapotřebí víc než kdy jindy a taky to opozice otloukla koalici o hlavu. Proč už teď o poměrné zastoupení v radě města neusilujete?
Máme už jen dva mandáty, a kdybychom chtěli mít s tímto výsledkem zástupce v radě, to by nemělo logiku. To by tam pak mohl být i zastupitel s jedním mandátem. I v našem volebním programu proto střízlivě vycházíme z toho, jaká je naše role. Neslibujeme, co nemůžeme prosadit.

Nepřinesla vám tato rezignace ztrátu voličské podpory?
Myslím, že ne. Pokles je v tom, že naši voliči jsou staří a odcházejí. Někteří ani už nemůžou dojít k volbám. Proto ve volebních komisích apelujeme na to, aby se za těmito lidmi chodilo. Naši voliči vědí, že děláme rozumnou politiku. Musíme si ale také přiznat, že nám řadu voličů přetáhlo hnutí ANO.

Daří se vám získávat mladé lidi?
My jsme dali na druhé místo kandidátky Michala Jirmana, kterému je 50 let. Jenže voliči z devátého místa zase posunuli dopředu mne. Naši voliči zkrátka volí ty, které znají. Měli jsme na kandidátkách také řadu bezpartijních lidí, kteří to vzdali pár dnů před volbami s tím, že by kvůli kandidatuře za KSČM nevydrželi s příbuznými nebo v práci. Letos jsme v okrese přijali jen pět nových členů a celkem je nás 280.

Myslíte, že tolerování Babišovy vlády vás nějak posílí?
Ne. Lidi nám říkají – nadávali jste na oligarchu a teď mu pomáháte.

Jaký je názor KSČM na nejdiskutovanější písecké téma, tedy na umístění bazénu?
My jsme měli svůj návrh, aby se bazén postavil u Šarláku. Karel Vodička to měl i dobře ekonomicky propočtené, ale tento návrh dostal v zastupitelstvu jen asi šest hlasů. Městský úřad komentář k jednotlivým variantám připravil tendenčně. Pak se nám zalíbila varianta architekta Starčeviče, podle které by bazén i sportovní hala byly v bývalých kasárnách s přístupem z kruhového objezdu.

Takže byste podporovali zbourání domů, které vjezdu překáží?
Nakonec se ukázalo, že by vstup do nové čtvrti byl lepší od Penny a Laguny, protože u kruhového objezdu by zbourání jednoho domu stejně nestačilo. Teď v lednu bude k bazénu veřejné slyšení. Spíš nás znepokojuje, kolik peněz už se vyhodilo za studie a projekt.

Chodí si teď za vámi koalice nebo opozice pro podporu?
Ano, jsme jazýčkem na vahách, ale my nechceme podporovat ani jednu stranu. Rozpočet jsme podpořili, protože rozpočtové provizorium by pro Písek dobré nebylo. Ale na některé další věci se díváme jinak než stávající koalice. To budeme řešit za pochodu, naše rozhodování je skutečně svobodné. Nijak nás ale netěší, abychom já nebo Karel Vodička byli čtrnáctým hlasem. Myslíme si, že pro klíčové věci města by měla být v zastupitelstvu aspoň dvoutřetinová většina. Osobně mě ale zlobí, když nás někdo nálepkuje a přitom nás potřebuje. Třeba vyjádření místostarosty Petra Hladíka pro noviny mi vadilo. Nevím, jestli jim taková vyjádření našeptává Bartošek nebo zástupcům TOP 09 Pospíšil, ale já si neumím představit, že by nám Vojta Filip radil, jak máme postupovat v našich píseckých záležitostech. On pak za námi Petr Hladík přijde, že to myslel jinak, ale do novin se vyjádří tak, že jsem mu musel říct: Promiňte nám, že jsme vám pomohli do funkcí. Když navrhli na starostu Pepíka Soumar z Pirátů, to jsem bral jako nepovedený vtip. A on ještě řekne, že kdyby byl zvolen hlasy komunistů, tak by to nevzal!

Jak vidíte budoucnost KSČM?
Důležitá je inovace programu, na které se musíme sjednotit, protože uvnitř strany jsou radikálové versus realisté. Je třeba jít postupnými kroky v sociálních otázkách. Nelze se kočkovat mezi sebou. My chceme spravedlivou společnost pro všechny a je důležité prosazovat zájmy obyčejných lidí tam, kde jsme – ve výborech, komisích, ale taky o tom dávat vědět. Máme sice v okrese jen dva starosty v Branicích a v Jetěticích, ale zastupitelských mandátů jsme získali víc než v roce 2014.

Autor: 
Libuše Kolářová (Jiří Lejčar)
Zdroj: 
www.jcted.cz/pisecke-postrehy/rozhovor-kam-kraci-pisecti-komuniste/?discussion-paginator-page=2