Zaznělo z KSČM k aktuálním volebním preferencím směrem k Babišovi

3. 12. 2018

„Lidé zatím vnímají úspěch hnutí ANO tak, že spíše chrání tu nejsilnější politickou stranu, protože ten útok, který je na premiéra veden, vede k přesně opačnému chování lidí a vládnoucí hnutí posiluje. Většina lidí si totiž neumí představit, že by měl pravdu Miroslav Kalousek a spíše uvěří Andreji Babišovi,“ domnívá se předseda KSČM Vojtěch Filip.

Ten zároveň odmítá, že by se snad Andreje Babiše v něčem zastával. „Pro mě platí, že pokud občan České republiky chce, aby vláda plnila to, co ve volbách slíbila, tak musí volit KSČM. A je to jenom tlakem KSČM, že to vládní prohlášení, ale třeba i tlak na rozpočet je dán tím, jaký tlak vytváří KSČM. Já se nestydím za to, že takový tlak vytvářím a domnívám se, že je to potřeba. Jestliže se něco slíbilo ve volbách, tak se to má plnit,“ řekl Vojtěch Filip a poukázal na neblahý příklad ČSSD: „Podívejte se na sociální demokracii, když nebyla schopna plnit volební program z roku 2013, skončila až za námi.“ Šlo prý například o zdanění církevních restitucí, či o tři dny placené nemocenské.

Premiér Babiš zlevnil jízdné pro studenty a seniory, zvyšuje důchody, navrhl za 6 miliard obědy zdarma ve školních jídelnách. Volič by se tedy mohl ptát, k čemu jsou komunisté vlastně potřeba. Vykrádá ANO programové body KSČM?

„Mnohem důležitější by bylo, aby občané nemuseli platit učební pomůcky. To je pro občany mnohem důležitější, aby nemuseli kupovat každý rok učebnice, sešity a podobně. Bylo by to dobré i proto, že pro občany je mnohem složitější se přestěhovat, než tomu bylo v minulosti. Ty rámcové programy v jednotlivých krajích na sebe nesedí, takže když se přestěhujete z jednoho kraje do druhého, tak byť je ten žák ve stejné třídě základní školy, tak má jiný rámcový program a nemusí to vůbec navazovat na to, co se učil v té předešlé škole,“

odpověděl předseda KSČM Filip. Podle něj je zaplacení obědů jednoduchou cestou, kdežto změna v oblasti učebnic by na školství představovala větší tlak.

Podle předsedy KSČM má strana připraven bojový plán do budoucna. „Připravili jsme dvě konference, jednu organizační, abychom zpružnili organizační strukturu naší strany, pořád jsme nejsilnější politická strana na počet členů, a programovou konferenci, se kterou půjdeme s novým programem do krajských a senátních voleb. Samozřejmě máme také samostatný program pro evropské volby,“ ujistil Vojtěch Filip.

Krátil a upřesnil: jk

Autor: 
Z originálu vybral a vložil: jk
Zdroj: 
https://www.parlamentnilisty.cz/politika/poslanecka-snemovna/ANO-posililo-zato-komuniste-jsou-pred-propasti-A-toto-prave-zaznelo-z-KSCM-smerem-k-Babisovi-561832