Čtvrtá návštěva Číny? Další úspěch prezidenta republiky!

8. 11. 2018

Pan prezident se v úterý ve večerních hodinách vrátil již ze čtvrté návštěvy Čínské lidové republiky. Část novinářů opět nezklamala a již zahájila křižácké tažení proti této významné cestě. Nabízím proto pohled přímého účastníka programu pana prezidenta v Číně.  Vůbec se neobávám jednoznačně sdělit, že návštěva pana prezidenta byla mimořádně úspěšná z politického i ekonomického hlediska - ve prospěch České republiky.
Pan prezident je skutečným mistrem osobní diplomacie, což během pobytu v Číně opět prokázal. Nejde jen o úžasné lidské gesto, kdy světovým státníkům zahrál na mezinárodním veletrhu v Šanghaji na české piano Petrof svoji nejoblíbenější píseň Sentimental Journey.  Pan prezident využil příležitosti, a kromě hlavního setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, hovořil i s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem, se kterým diskutoval o ekonomické situaci Ruska.
Nutno podotknout, že akce CIIE se zúčastnilo více jak sto zemí celého světa, ale možnost osobního setkání s čínským prezidentem měly jen země tři. Zajímavý byl i rozhovor s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který je spojencem České republiky v boji s agresivní promigrační lobby. Viktoru Orbánovi pan prezident blahopřál ke statečném postoji v oblasti lidských práv. Jedním z lidských práv je totiž také uchování kulturních kořenů, v tomto případě evropských kulturních kořenů.
Musím také ocenit úroveň našeho výstavního stánku, na němž byla k vidění spousta skvělých výrobků, které umí udělat české ruce. Všem patří velký dík za skvělou propagaci České republiky na této výstavní akci.
Nedílnou součástí návštěvy pana prezidenta byla i ekonomická diplomacie. Důležité bylo setkání s vedením společnosti CITIC Group. Jsem rád, že mohu sdělit dobrou zprávu. Nově založená dceřiná společnost této obří čínské firmy, CITIC Europe, nejen, že bude dále rozvíjet současné projekty v České republice, ale plánuje i další investice v naší zemi.
Pana prezidenta také doprovodila do Číny šedesátičlenná delegace českých podnikatelů. A to jen proto, že kapacita vládní letky je omezená! Na Česko-čínském obchodním fóru v Šanghaji v úvodním slovu pan prezident upozornil, že český vývoz do Číny vzrostl za poslední rok o 20 procent, počet čínských turistů se rovněž zvýšil o 20 procent.  To je skvělý výsledek, na který jistě naváže další zvýšení vzájemně výhodné aktivity.
Ostatně, právě na obchodním fóru v Šanghaji byla podepsána řada důležitých smluvních dokumentů. Jde například o dohodu týkající se radarů firmy Eldis Pardubice pro čínská letiště, dohodu o dodávce letounů Skyleader 6000 společnosti Zall Jihlavan Airplanes, memorandum mezi společnostmi PPF a Huawei o rozvoji spolupráce v oblasti nejmodernější telekomunikační technologie, memorandum o strategické spolupráci mezi PPF a CITIC Group, nebo o smlouvu o prodeji letenek mezi Kiwi.com a Spring Airlines.
Co říci závěrem? Aktivita pana prezidenta směrem k rozvíjení spolupráce České republiky s Čínou nekončí. Příští rok v dubnu se na pozvání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga pan prezident zúčastní summitu k nové Hedvábné stezce. Cílem pana prezidenta, který ostatně prosazoval i během právě ukončené návštěvy, je, aby jedna z větví nové Hedvábné stezky ústila v České republice.  Bude to již pátá cesta do Číny a bude to již osmé setkání s čínským prezidentem.

Ing. Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky
hrad.cz