Spojil se s vrchností.“ Nohavica u Putina byl moc i na komunistu Dolejše. Vyjádření pro Blesk nelze přejít mlčením ...

7. 11. 2018

Ocenění z rukou ruského prezidenta Vladimira Putina „nerozdýchala“ ani část fanoušků Jaromíra Nohavici. Dokonce i komunistický poslanec Jiří Dolejš to nepřímo považuje za zradu „nekonformní“ tvorby českého písničkáře. „Často mířila proti těm mocichtivým papalášům nahoře. A tomu zrovna neodpovídá brát si nyní metály od vrchnosti, od různých báťůšků a generalismů,“ napsal Dolejš redakci Blesk Zpráv.

 „Je to problém docela osobní a subjektivní. Nekonformní písničkáři, kteří byli současně poetickými folkaři, na těch jsem před rokem 89 vyrůstal. A Nohavicova tvorba mířila často proti těm mocichtivým papalášům nahoře – včetně té převzaté tvorby (Okudžava, Vysockij i Boris Vian a podobně),“ napsal Jiří Dolejš, aby pokračoval: „A tomu zrovna neodpovídá brát si nyní metály od vrchnosti, od různých báťůšků a generalismů, proti kterým se jeho vzory stavěly.“

Bývalý místopředseda komunistů tak reagoval na Nohavicovu cestu do Kremlu, kde v neděli převzal Puškinovu medaili. Ta je od roku 1999 udělována ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, literatuře či jiných oborech umění. Ostravský písničkář v děkovné řeči pronesené v ruštině zazpíval část písně Bulata Okudžavy. Právě jeho písně sám přezpíval.

Komunista Dolejš negativně vnímá také Nohavicovu orientaci směrem k SPD a jeho podporu Tomia Okamury. „Zarazilo mě, když se staví vstřícně ke xenofobním populistům obchodujícím v politice se strachem,“ uvedl poslanec. Dodal, že Nohavicovy vztahy k StB řešit nechce, „protože o tom stejně nevíme, jak to vše bylo“. „Zpíval tehdy: Oni to na mě vědí, ti co nahoře sedí. A my to brali,“ řekl Dolejš.

 „Kouzlo jeho nonkonformní tvorby ale u mě dnešním spojením s vrchností i nacionálním extrémem hodně ztrácí. Tam už není ani člověk, ani poezie. Pokud by se vydal cestou jako například Pepa Nos, určitě by to nemrzelo jen mě,“ napsal Dolejš pro Blesk Zprávy. Písničkář Josef (Pepa) Nos kandidoval za hnutí SPD v letošních senátních volbách.

Zdroj: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/575146/spojil-se-s-vrchnosti...


Poznámka pod čarou:

Vyjádření poslance Jiřího Dolejše je jeho soukromým názorem. Myslím, že je v protikladu s naprosto většinovou názorovou hladinou komunistů, uvádí Josef Kovařík, místopředseda OV KSČM Písek. 

Autor: 
bud, kal, vložil: jk
Zdroj: 
www.blesk.cz