Velký voči?

30. 10. 2018

Písecký okres při volbách do Senátu patří do dvou volebních obvodů. Levý břeh Vltavy patří ke Strakonicím, pravý břeh k Táboru (přibližně). Letos jsme nevolili ani v jednom obvodě, přesto dění kolem těchto voleb nás taky zasáhlo svými vibracemi.

Zasáhlo tím, že se opakovala stejná situace jako před dvěma lety. Zase jsme roztáhli křídla nad všemi 27 volebními obvody, pochlubili se, že máme dostatek kvalitních a schopných kandidátů – a věřím, že je to pravda. V Haló novinách každému kandidátu byl dán prostor k prezentaci. Rozhovory, medailony, záběry z jeho předvolebních akcí atd. Ale stejně je to málo. Jednou se k voliči dostaly informace o kandidátovi z jeho obvodu a 26x z jiných. Navíc si uvědomme, kolik odběratelů HaNo jich ve volebním obvodu najdeme? Kontaktní agitace bezprostředně před volbami taky moc voličů nezastihne. Výsledek 1. kola nejen nepotěšil, ale tvrdě zabolel. Uspokojovat se tím, že socdem dopadla skoro stejně, to je slabá náplast. Přesto jsme se zaradovali, že do 2. kola nám postoupila jedna kandidátka na druhém místě a další kandidát na třetím. Radost a intenzivní propagace nám zase nepomohla. Zůstali jsme na nule ve volbách i v Senátu.

Víme, možná ve skrytu, že v současné době jen tak neprorazíme. Měli bychom proto být trochu skromnější. Domnívám se, že by naše vedení mělo vyhodnotit situaci ve volebních obvodech z hlediska možností a stavu tamních voličů, a k tomu přiřadit zkušenosti a schopnosti kandidátů i jejich  popularitu. Vytipovat z těchto hledisek třeba jen třetinu obvodů, do kterých se intenzivněji vložit svými možnostmi – nejen finančně, ale i propagačně, metodicky a konkrétně pomocí kandidátům v jejich činnosti. Ovšem nejen půl roku před volbami, ale už od teď! Vést kandidáty k viditelné aktivitě ve svém obvodě, aby lidem ukazovali svoji práci a z centra popularizovat jeho výsledky, podporovat i přítomností  vedoucích stranických představitelů na různých akcích a podobně.

Nechci v žádném případě říct, že by v dalších obvodech neměl nikdo za stranu kandidovat. Musí však o přízeň voličů usilovat sám, se samozřejmou pomocí místních organizací, okresních a případně i krajských výborů. Jsem s takovým názorem sám? Nemyslím si to. Jen si protřít oči.

Autor: 
Stanislav Mundl
Zdroj: 
Vlastní