Tak kdo za to může?

21. 10. 2018

Informace na našem webu o vystoupení jihočeského Tomeše Vytisky na mimořádném zasedání ÚV KSČM 20.10. mě připomněla známé pořekadlo „Já nic, já muzikant“. Vím, že strana ztratila v letošních komunálních volbách snad polovinu míst zastupitelů. Kdo za to ale může? V 17 obcích ve státě vůbec nesestavili kandidátky – nikdo nechtěl převzít ani kousek odpovědnosti za chod obce. Může za to Zeman nebo Babiš?

V každé obci jsou podmínky a situace jiné. Tak jsem se s ohledem této optiky podíval na výsledky voleb na www.volby.cz  (i voleb předcházejících). V okrese JH se skutečně  objevil propad počtu zvolených zastupitelů z kandidátek KSČM a komunistů z jiných společných kandidátek, který tomu celostátnímu polovičnímu úbytku není příliš vzdálen. Zajímají mě samozřejmě i výsledky na našem okrese – PI. A hele – u nás výsledky taky žádná sláva, ale počet „našich“ nových zastupitelů proti minulým volbám o tři stoupnul! Nechci tím ale říct, že to bylo díky pomoci z centra. Zásadní podíl na tom má vedení okresní organizace! Místo nevhodných plakátků dodaných z Prahy vytvořili konkrétní pro každé místo, kde jsme měli kandidátky. Aktivovali (přitlačili) místní základní organizace, aby vytvořili svůj volební program. Vysvětlovali proč je třeba mít počet kandidátů úplný. Trpělivě opakovaně v řadě případů urgovali splnění termínů. Ne všechno se stihlo, i dodatečně se objevily problémy, které se budou v přípravě na další volby muset řešit. Ale budeme chtít, aby to řešil ÚV? Myslím, že nikoliv.

Nemůžu to porovnávat se situací a činností okresní organizace JH, ani nechci. Na to si musí Tomeš Vytiska najít odpověď sám.

Autor: 
Stanislav Mundl
Zdroj: 
Vlastní