Dopis volyňským Čechům

11. 7. 2016

Vážení spoluobčané, milí spolubojovníci proti fašismu a válce,

 za akci, na níž se scházíte i letos, Vám patří velké uznání a upřímný dík. Masakr v Českém Malíně před 73 lety byl z řady obludných zločinů nacismu a jeho kolaborantů, jejichž obětí se stali volyňští Češi. Připomínat tato zvěrstva i dnešním pokolením je důležitější, než kdy dřív.  

Síly, hlásící se k fašistickému rodokmenu, zvedají troufale hlavu. Pravda o tom, kdo II. světovou válku rozpoutal – a kdo ho jako první zastavil a zlomil mu vaz - se nestoudně mrzačí. Neonacistická chátra nás, Slovany, už terorizuje i tam, kde její předchůdci vraždili volyňské Čechy. Mocnosti, ponoukající k tažení na východ už Hitlera, nad ní drží ochrannou ruku i dnes.

Volyňští Češi prošli krutou lekcí, obnažující krátkozrakost takové politiky. Sehráli nezapomenutelnou roli v bitvách, drtících nacistickou verbež až k její naprosté porážce. Pod moudrým, statečným vedením Ludvíka Svobody šli neochvějně směrem, jehož majákem byl Edvard Beneš. Hrdinská cesta i oběti volyňských spoluobčanů jsou hrdou součástí našeho národního panteonu.

Ubránit její světlou památku je pro nás, komunisty, věcí cti a svědomí. Ve Vás, kdo nesete její štafetu, spatřujeme nejbližšího spojence i v dnešním boji proti fašismu a válce.

S přátelským pozdravem

PhDr. Josef  S k á l a, CSc.

místopředseda ÚV KSČM

Autor: 
Josef Skála
Zdroj: 
KSČM