Bude ČR iniciovat jednání mezinárodního soudu pro válečné zločiny?

9. 7. 2016

Britský deník The Sun publikoval rozbor závěrů vyšetřovací komise Johna Chilcota, která řadu let posuzovala počínání někdejšího britského premiéra Blaira a jeho vlády v souvislosti se vstupem Británie do války v Iráku v roce 2003. Blairovy lži totiž znamenaly angažmá britských vojáků v tomto americkém dobrodružství a taky smrt 179 Britů a statisíců místních!

Najde se dost vůle, aby tato zpráva byla předložena soudu jako důkaz? Pokud ne, tak odpovědní politici, konkrétně z Anglie expremiér Tony Blair a z USA George W. Bush budou stále lhát o tom, že tehdy lhali. A co statisíce mrtvých?

Tak přemýšlím o dopadu zprávy chilcotovy k Invazi do Iráku v roce 2003. Statisíce mrtvých civilistů a destabilizace celého regionu na desetiletí. Není to důvod zatknout zodpovědné ve Velké Británii a USA a postavit je před mezinárodní soudní tribunál pro válečné zločiny? Pokud toho budeme schopni uvěřím v sílu spravedlností euroatlantické civilizace. Tato u nás přehlížená zpráva může ve svém důsledku být začátkem velkých změn.

Není nad to připomenout si vznik Mezinárodního trestního soudu. Od roku 1998 prošel složitým vývojem. Požadovaných 60 ratifikací dosáhl v dubnu 2002. Česká republika se připojila v roce 1999, ratifikace proběhla 2008 a prezident ji podepsal v roce 2009.

Není bez zajímavosti, že USA smlouvu podepsaly, ale neratifikovaly. V roce 2001 odvolaly dokonce i její podpis. Česká republika vyslala tehdy do Basry polní nemocnici a jednala velmi rozporuplně. Jen Havel podpořil invazi i bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN a zařadil tak ČR na tzv. seznam ochotných.

Autor: 
jk
Zdroj: 
Vlastní