Jednání Zastupitelstva města Písku poznamenal úporný boj s minulostí

17. 8. 2018

Ve čtvrtek 16. srpna jednalo Zastupitelstvo města Písku. Na programu jednání bylo celkem 23 bodů. Očekávání veřejnosti bylo snad nejvíce soustředěno jen na několik málo z nich. 

Jedním z nich bylo poskytnutí či neposkytnutí dotace Sladovně Písek, o. p. s. Požadavek poskytnutí finanční dotace ve výši téměř 98 000,- Kč odůvodnil osobně ředitel Adam Langer. Z diskuse vyplynulo, že sladovna má v současnosti 18 plnohodnotných pracovních úvazků. Ekonomikou a účetnictvím se doposud zabývaly dvě osoby byť s různým pracovním vytížením. Poskytnutá dotace by měla být určena pro nově obsazenou pozici ekonom organizace. Z diskuse zastupitelů vyplynulo, že obsazení nové pozice není pro sladovnu aktuální a snad ani účelné. Proto bylo hlasováním rozhodnuto dotaci neposkytnout.

Celkem bez problémů byla projednána  žádost  o poskytnutí finančního příspěvku na opravu děkanského kostela Narození Panny Marie v Písku – Římskokatolická farnost Písek. V krátké rozpravě bylo konstatováno, že jde o kulturní památku, jejíž oprava je a bude financována z různých zdrojů. Mimo státu a církve také městem Písek. Schválení celkem 3,2 milionu rozložených do čtyř ročních splátek proběhlo standardně.

Velmi očekávané bylo projednání návrhu na vyhlášení místního referenda ke stavbě bazénu. Podle návrhu se měli občané vyjádřit, zda chtějí stavbu bazénu za více než 400 milionů Kč. Po obsáhlé diskusi nebyl návrh schválen.

Vzrušenou a obsáhlou diskusi vyvolal návrh na pojmenování lávka přes řeku Otavu. Projednávány byly tyto návrhy:

a) „Lávka Dagmar Šimkové“

b) „Pleskotova lávka“

c) „Václavská lávka“

d) „Hradišťsko – Václavská lávka“

e) „Lávka U Vodárny“

f) „Lávka Pod Vodárnou“

g) „Lávka U Smetáka“

Bohužel je jen škoda, že se diskuse vedla především iracionálním prizmatem ideologických útoků na minulý společenský systém. V diskusi bylo vícekrát navržena nejvhodnější varianta pojmenovat lávku neutrálně. Pak by se její název nemusel zase někdy přejmenovávat, jako se to již v dějinách země mnohokrát stalo. Zřejmě nejpřijatelnější pojmenování pro občany, pro místní lokalitu a osadní výbor Svatý Václav by bylo „Václavská lávka“. Toto pojmenování navrhl z pověření osadního výboru Svatý Václav Václav Reichl (zvolen za KSČM). Vhodnost takového pojmenování uznali i zastupitelé prosazující jiný návrh. Shrnu trochu obecněji převažující diskusní názory. My víme, že si občané pojmenují lávku zřejmě podle stávajícího názvu lokality, ale pro tento název hlasovat nebudu.  Také proto název lávky podle místní lokality nebyl odhlasován a těsnou většinou 59% hlasy byl odhlasován název „Lávka Dagmar Šimkové“.

Autor: 
jk
Zdroj: 
+ foto: vlastní