Písek: Opět referendum o bazénu? Z původních 200 mil. Kč na současných 400 mil. Kč (velmi obecně). Co dál?

11. 8. 2018

Ve čtvrtek 16. srpna budou zastupitelé rozhodovat opět o bazénu. Referendum ano, či ne. Od referenda v roce 2013 uplynulo již pět let. Za tu dobu proběhlo mnoho jednání, sporů a také mnoho investic do projektové přípravy atd. Velmi obecně. Tehdy určená nepřekročitelná výše nákladů kolem 200 milionů Kč se za pět let vyšplhala na dnešních neuvěřitelných 400 milionů Kč a stále se jedná, projektuje a diskutuje.

V navrženém programu jednání Zastupitelstvo města Písek bude pod bodem devět ( 9 ) jednat o uskutečnění dalšího referenda. Přinášíme plný text návrhu a odůvodnění.

Zastupitelstvo města:

1) rozhoduje o vyhlášení místního referenda  v souladu se zákonem č. 22/2004 Sb. o místním referendu a o změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů na území města Písku o otázce:

„Souhlasíte se stavbou nového plaveckého bazénu v Písku v lokalitě pod lesnickou školou vedle Městského sportovního areálu dle stávajícího projektu, jehož investorem je město Písek, v odhadované celkové výši investice 356 milionů Kč bez DPH, vycházející z nejnižší nabídkové ceny stavby bazénu ze zadávacího řízení ve výši 323 milionů Kč bez DPH,  rozpočtové ceny vnitřního vybavení bazénu ve výši 15 milionů Kč bez DPH a  propočtové ceny parkoviště nad fotbalovým hřištěm s umělou travou ve výši 18 milionů Kč bez DPH“?,

ve dnech 5. a 6.10.2018, kdy se konají volby do zastupitelstva obce, ve stejnou dobu, která je stanovena pro konání voleb.

2) odůvodňuje konání místního referenda následovně.  Na základě výsledku referenda  o přemístění plaveckého stadionu z roku 2013 byla vybrána nová lokalita, vypracován projekt na nový plavecký bazén a zastupitelstvem města odsouhlasena maximální cena stavby nového plaveckého bazénu pro zadávací řízení. Vzhledem k tomu, že nejnižší cena ze zadávacího řízení překročila cenu maximální odsouhlasenou zastupitelstvem města a o stavbě nového plaveckého bazénu v jiné lokalitě, než je lokalita pod hradbami, rozhodli občané v místním referendu, je navrženo, aby o stavbě plaveckého bazénu  v   lokalitě  pod  lesnickou   školou  v  Písku dle  stávajícího   projektu v odhadované celkové výši investice 356 milionů Kč bez DPH rozhodli občané též v místním referendu. Způsob   výpočtu odhadované celkové výše investice je součástí otázky pro místní referendum. Odhad nákladů spojených s provedením místního referenda činí  350.000,- Kč. Způsob jejich úhrady bude jmenovitou položkou schválené rozpočtové změny  rozpočtu města Písek na rok 2018. Odhad nákladů spojených s realizací rozhodnutí přijatého v místním referendu byl vyčíslen na  356 miliónů Kč bez DPH a způsob jejich úhrady bude jmenovitou položkou schválených rozpočtů města Písek na rok 2019 a 2020. 

Autor: 
foto: ilustrativní
Zdroj: 
http://www.mesto-pisek.cz/assets/File.ashx?id_org=12075&id_dokumenty=23411