Ovčáček vysvětlil Sputniku, proč průzkum znalostí „osmičkových výročí“ skončil tak špatně

26. 7. 2018

Nedávný průzkum veřejného mínění věnovaný znalostem tak zvaných osmičkových výročí (1918, 1938, 1948, 1968) zjistil, že Češi se špatně orientují v moderních dějinách své vlasti. Nejhůře se ukázali mladí Češi ve věku 16 – 35 let.

Téměř polovina z nich neví, co se stalo v letech 1938, 1948 a 1968, každý druhý člověk ve věku 15 až 24 let nemá ani základní historický přehled.

Sputnik se v exkluzivním rozhovoru zeptal tiskového mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka na jeho postoj k této situaci.

Průzkum z tohoto týdne o znalostech Čechů „osmičkových výročí" překvapil a někdy i zarazil širokou veřejnost. Ukázalo se, že téměř polovina dotázaných mladých lidí neví, co se stalo v roce 1938, 1948 a 1968. Jedná se o degradaci humanitárního vzdělání v zemi? Nebo vidíte i jiné příčiny této situace?

Podle mého názoru jde o důsledek podcenění důležitosti předávání znalostí o moderní české historii mladým lidem. To je třeba urgentně změnit. Kdo nezná svoji historii, bývá nucen si ji zopakovat. Zároveň se obávám, že v současné době hraje roli i neexistence upřímné snahy mladé lidi nestranně seznamovat s českou historií. Jsme často svědky zjednodušující ideologizace.

Průzkum také ukázal, že český národ vnímá invazi sovětských vojsk do Československa v roce 1968 negativněji než vznik nacistického protektorátu v roce 1938. Proč?

Jde o generační záležitost. Lidé, kteří zažili děsivé hrůzy německé okupace v letech 1939-1945, nebo i Mnichovskou dohodu v roce 1938, nás bohužel i se svými vzpomínkami opouštějí. Je nutné s mladými lidmi hovořit o všech těchto událostech. Nesmíme připustit vymazání národní paměti v obou případech. Jak u německé okupace, tak samozřejmě u okupace sovětské.

Negativní postoj vůči Rusům se často vysvětluje událostmi z roku 1968. Mladá generace si už události pamatuje hůř. Znamená to, že v perspektivě se rusofobie Čechů sama rozptýlí?

Ovčáček obvinil Bakalův portál z brutální lži

Rusofobie je nyní především jakousi módní záležitostí v kruzích mediálního mainstreamu a souznějících politiků nebo umělců. Vždy existuje, v každé společnosti, skupina lidí, která chce svět pod společným praporem vidět černobíle. Klíčem k odstranění různých fóbií je živý dialog. Podívejme se na dnešní Německo. Vztahy s Českou republikou jsou přátelské a dál se rozvíjejí.

Na svém Twitteru jste nedávno napsal ironickou zprávu, že většina uživatelů této sítě by s tímto dotazníkem dopadla ještě hůř. Jednalo se z vaší strany o pouhý žert, nebo si opravdu myslíte, že komunita českého Twitteru je natolik nevzdělaná?

Komunita českého Twitteru trpí podle mých zkušeností historickým bezvědomím. Neznalost nahrazuje ideologickými výkřiky a nenávistnými příspěvky. Zřejmá je netolerance k odlišným názorům. Jde ale o úzkou skupinu lidí, která nereprezentuje většinovou českou společnost.

Vložil: jk