VV ÚV KSČM: K záměru ministra dopravy Ťoka

13. 7. 2018

Den po toleranci KSČM k vyslovení důvěry menšinové vládě přichází ministr dopravy Ťok s vyhlášením o odvolání vedení ČD a.s. KSČM považuje tento záměr ministra dopravy za vážné ohrožení existence národního dopravce. Ve zdůvodnění uvedl, že hlavním důvodem je liknavý přístup vedení ČD a.s. k liberalizaci železniční dopravy v České republice. Přesněji k privatizaci výkonů na lukrativních tratích soukromými dopravci nebo společnostmi. Přitom v poslední novele drážního zákona úmyslně zapomněl zapracovat povinnost členského státu EU danou 4. železničním balíčkem, která spočívá v povinnosti ministerstva dopravy připravit Plán liberalizace železniční dopravy v České republice (tzn. stanovit objektivní pravidla pro liberalizaci). 

Skandální je také vyjádření ministra dopravy pro média, že čekal na pevný mandát, aby mohl tento krok provést. To potvrzuje, že se jedná o dlouhodobý záměr, který jde na ruku soukromým dopravcům a odpovídá zadání premiéra. Veřejné oznámení ministra dopravy o odvolání vedení ČD a.s. bez projednání ve vládě a v řídícím výboru ČD a.s. složeném ze zástupců ministerstev je pravděpodobně posledním krokem k ekonomické likvidaci státního železničního dopravce. 

Výměna vedení ČD je privatizační destabilizací podniku se 17.000 zaměstnanci.

Předseda vlády Babiš si musí být vědom, že rozhodnutí Ťoka vyvolá bouři odporu nejen u zástupců zaměstnanců, ale i u odborné veřejnosti.

KSČM bude chránit současného národního státního železničního dopravce a zaměstnance Českých drah.

Autor: 
Výkonný výbor Ústředního výboru KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM