Písecký evergreen - bazén

3. 7. 2016

Ani jednání zastupitelstva 30.6.2016 nedalo odpověď zda a kdy se písečtí občané dočkají nového bazénu. Projektová dokumentace bazénu pod lesnickou školou bude dokončena, ale zároveň se začne zpracovávat studie na umístnění bazénu a všesportovní haly v bývalých kasárnách. Budou nebo nebudou takto vynaložené peníze na studii vyhozené? K tomu lze jen uvézt, že to se uvidí až po posouzení obou lokalit a v tomto nemají zastupitelé zatím jasno. Pro přehlednost uvádíme vyhodnocení vyhodnocení pozitiv a negativ umístění stavby plaveckého bazénu v lokalitě „Jižní části Žižkových kasáren“ jak ji připravil Odbor investic a rozvoje města:

 „Žižkova kasárna (jižní část)“:

Hledisko úmístění stavby (lokalita):

Co se týče samotného vlastnictví pozemků, tak je nutno vzít v úvahu skutečnost, že společnost TERABET bude moci stále ještě podat proti rozsudku Krajského soudu v Českých Budějovicích tzv. dovolání (mimořádný opravný prostředek) k Nejvyššímu soudu ČR, a to do 2 měsíců po doručení písemného vyhotovení rozsudku Krajského soudu v Českých Budějovicích – doručen dne 29.04.2016. Dovolání zatím ze strany společnosti TERABET podáno nebylo.

Základním pozitivem z hlediska lokality je to, že pozemek není zásadně stavebně objemově omezen (rozloha cca 3,5 ha v jižní části).

Lze vyzdvihnout i rovinatý terén s velkou pravděpodobností snažšího a levnějšího založení stavby a také pravděpodobně nabízející se lepší umístění venkovní části bazénu v „klidové“ zoně za arboretem Zemědělské školy, zejména ve vztahu k „soukromí“ návštěvníků.

Jednoznačně hlavním pozitivem je vyřešení této lokality z hlediska budoucího využití, kdy lze do areálu umístit jak všesportovní halu, tak bazén, popř. i další volnočasové aktivity, dostatečnou kapacitu parkování, vše v případě využití i severní části areálu. Pokud by se do celkového řešení zakomponovala i severní část tak zcela určitě také např. bytová výstavba atd.

Výstavbou plaveckého bazénu v Žižkových kasárnách by dlouhodobě devastované území, dnes typu „brownfileds“, mohlo být v horizontu cca 5 – 6 let zainvestováno a v souladu s plánovaným dlouhodobým využitím také dokončeno. Ale stejný výsledek by mělo i vybudování pouze sportovní haly se zázemím doplněnou o případnou bytovou výstavbu, dalších prostor pro volnočasové aktivity, odpočinkového parku, popř. i parkoviště pro sídliště.

Za negativum lze z časového hlediska a lokalizace považovat skutečnost, že dle platného územního plánu plochy smíšené obytné městské (SM-M) nelze využít pro stavbu bazénu a je nutno provést změnu územního plánu na plochy občanského vybavení – tělovýchovná a sportovní zařízení (OV-S). Ovšem objektivně uvádíme, že tato změna bude nutná také v případě umístění sportovní haly v tomto území, ale s výhodou časové rezervy (dle odhadu zpoždění cca 1,5 roku, ovšem lze současně se změnou územního plánu téměř souběžně zadat projekční práce).

Za další negativum lze považovat skutečnost, že nelze využít vodu z řeky Otavy, tudíž jako doplňkový zdroj vody by bylo nutné vybudování vrtů. Vzhledem k finanční náročnosti a zejména platné legislativě k budoucím odběrům podzemní vody v tomto objemovém množství se toto nejeví jako ideální řešení. Dalším problémem může být případně možná kontaminace spodních vod, protože se jedná o bývalý vojenský areál.

Do areálu vede vodovodní řad DN 100, s odběrným místem pod sídlištěm Portyč, řad není v majetku města a není znám jeho technický stav.

Z hlediska synergie obou staveb se umístění stavby plaveckého bazénu a sportovní haly jeví jako optimální zejména z důvodů ekonomických – viz níže. Je třeba ovšem zdůraznit, že dopravní napojení celé lokality si vyžádá zejména ve vztahu se zřejmě nutným napojením na kruhový objezd v Pražské ulici (nutný výkup soukromého objektu) a sjezd z I20 od Českých Budějovic, napojení na inženýrské sítě a případný zdroj tepla, částku v řádech desítek milionů korun, kterou nelze v současné době bez konkrétních studií, stanovisek dotčených orgánů blíže specifikovat. Na druhou stranu je nutno objektivně připustit, že tato částka bude nutná stejně pro případ, že areál jižní části Žižkových kasáren bude primárně určen pouze stránka 9 (celkem 12)

pro výstavbu všesportovní haly včetně areálu volnočasových aktivit bez plaveckého bazénu a případné bytové výstavby bez plaveckého bazénu.

Hledisko časové:

V případě přesunutí plaveckého bazénu do lokality Žižkových kasáren dojde z našeho pohledu o následující zdržení:

- změna územního plánu 1,5 roku

- lze současně zadat zastavovací studii (3 měsíce) a po jejím zpracování zadat architektonickou soutěž na obě stavby (12 měsíců)

- projekční práce na obě stavby 1,5 roku

- soutěž na zhotovitele 0,5 roku

- realizace obou staveb 1,5 roku (minimálně za předpokladu dodržení technologických postupů)

Dle výše uvedeného předpokladu by mohla být realizace započata začátkem roku 2019.

Dle výše uvedeného předpokladu by mohla být realizace ukončena do cca 5 let (rok 2021).

Nutno uvést, že lhůty ve výše uvedeném harmonogramu představují postup v optimálním případě.

Hledisko ekonomické:

Hlavním negativem je skutečnost, že současná nákladová rozpracovanost ve výši cca 5,2 mil. Kč za projekční práce je klasifikována jako zmařená investice a podrobné informace jsou uvedeny v ekonomickém hledisku lokality pod lesnickou školou – viz výše.

Současným pozitivem je fakt, že v případě výstavby obou budov, nebo spíše areálů může dojít k určité synergii zázemí, vstupních hal apod.

Lze zcela objektivně uvést, že pokud by se jednalo o stavbu stejného charakteru, tak by se mohlo jednat i o částku převyšující 30% nákladů jedné ze staveb. V tomto případě, pokud uvážíme, že se jedná o dva odlišné typy staveb, kdy například šatny pro bazén nejdou využít pro sportovní halu, velikost prostor vstupní haly nebo hal, odlišný provoz zařízení, snížíme odhad na 20%. Přesto lze předpokládat, že i v tomto případě dojde k úspoře minimálně 20 mil. Kč při tomto orientačním propočtu, a to i pokud zakalkulujeme pouze menší stavbu, tj. halu o předpokládaném nákladu 100 mil. Kč bez DPH.

Nutno uvést, že v tomto případě by zřejmě také nedošlo k realizaci podchodu zajišťující komunikační propojení Spartaku a Výstaviště a tím k nevynaložení částky ve výši cca 27 mil. Kč vč. DPH

Také nelze z ekonomického hlediska bez patřičných průzkumů ani odhadnout, jaké by byly náklady na odstranění případné ekologické havárie v případě kontaminace pozemků, resp. spodní vody. Opět uvádíme, že případnou ekologickou havárii bude nutno odstranit i v případě jakékoliv další investice.

Dalším pozitivem je skutečnost, že pokud dojde v roce 2017 k opravě stávající bazénové vany včetně přelivů ve starém plaveckém bazénu v částce 2 mil. Kč bez DPH, tak s ohledem na výši oprav, které byly provedeny v posledních dvou letech lze reálně předpokládat, že stávající plavecký bazén nebude potřebovat žádnou větší investici, vyjma neočekávaných havárií a to po dobu cca 5 let. Tato doba je předpokládanou dobou na přípravu, administraci a samotnou výstavbu bazénu v Žižkových kasárnách.

Hledisko administrativní, případně ostatní posouzení:

Z hlediska administrativního lze říci, že v případě přesunutí plaveckého bazénu by bylo nutno zadat zastavovací studii areálu (jako i v případě stavby pouze sportovní haly), zažádat o stránka 10 (celkem 12)

změnu územního plánu (opět i pouze v případě sportovní haly), a znovu absolvovat kompletní výběr projektanta formou architektonické soutěže a nové územní řízení.

Ve věci řešení souladu územního plánu města (aktuální i ten minulý) - usazuje do dotčeného území VPS komunikace propojující Dvořákovu ul.(z kruhového objezdu) a vedoucí k nadjezdu nad I/20 (v ÚP dost důležitý navržený dopravní prvek), ale v této fázi nelze jednoznačně určit, zda se jedná o výhodu či nikoliv. Napojení vzhledem k tomuto dopravnímu řešení bude zcela jistě ekonomicky velmi náročné.

Zřejmě jediný logický návrh přednesla radní Petra Trambová, když navrhla ...“využití areálu bývalých kasáren je nutné řešit komplexně, s rozvahou a nespěchat. Nejdříve si odpovězme na otázky, co od areálu čekáme a čím může být prospěšný městu“...

Z uvedeného je pro občany zřejmé, že se jen tak nového bazénu nedočkají a možná bude přetahovaná pokračovat až do konce volebního období.

Celé vyhodnocení včetně lokality „Pod Lesnickou školou“ zde: http://www.mesto-pisek.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=120...

Autor: 
jk
Zdroj: 
Vlastní