101. výročí bitvy u Zborova si připomněla také delegace písecké KSČM

21. 6. 2018

V Písku se uskutečnilo ve čtvrtek 21. června pietní a vzpomínkové shromáždění u příležitosti 101. výročí bitvy českých legionářů u Zborova. Na vzpomínkovém setkání nechyběla ani delegace Okresního výboru KSČM v Písku pod vedením Josefa Kovaříka a Milana Mičky.

Samotná bitva se uskutečnila 1. – 2. července 1917 v blízkosti ukrajinské obce Zborov. Československé legie zde v bitvě proti Rakousko-Uherské armádě dosáhly významného vítězství díky odhodlání a netradiční taktice boje. O tom, že národ nezapomíná na své hrdiny, kteří výrazně přispěli k uznání legitimity zahraničního odboje svědčí i přijaté usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ke 100. výročí této bitvy,  které uvádíme v plném znění.

 My, poslanci a poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, vědomi si významu bitvy u Zborova pro vznik samostatného československého státu, pro formování bojových tradic naší armády a pro pěstování ducha svobody, občanské hrdosti a lásky k vlasti, přijímáme ke stému výročí hrdinného boje československých legionářů toto usnesení:

 S hlubokou úctou a vděčností si připomínáme 1. a 2. červenec 1917 jako slavné dny naší historie. Oběti československých legionářů přinesly u Zborova velké vítězství a významně přispěly k uznání legitimity zahraničního odboje a našeho práva na sebeurčení. Činy legionářů by neměly být nikdy zapomenuty. Hrdinové od Zborova zasloužili se o stát.
(přijato dne 7. června 2017)

Vzpomínkový akt společně připravili zástupci ZO ČSBS Písek pod vedením předsedkyně Hany Bruncvíkové, Jednoty Čs.O.L. Písek pod vedením Mgr. Bc. Evy Veselé a 1. Etalon z.s. pod vedením Jaroslava Pospíšila v parku na Mírovém náměstí v Písku, u památníku legionářů a T. G. Masaryka.

Velké poděkování patří zejména řediteli písecké základní školy Edvarda Beneše Mgr. Filipu Rádrovi, řediteli Střední zemědělské školy Ing. Miloši Cieslarovi. Za bezchybné moderování vzpomínkového aktu Jaroslavu Pospíšilovi.

Fotogalerie

Autor: 
+ foto: jk
Zdroj: 
Vlastní