Radim Valenčík: Od letu MH17 ke kauze "Novičok": Kdo a proč?

30. 5. 2018

Pádem malajsijského letadla (letu MH17) 17. července 2014 jsme vstoupili do období, které má výstižný název doba postfaktická. Název je velmi výstižný, protože k němu najdete hodně typicky "postfaktických" výkladů. Z mnoha, které jsem dohledal, jsem vybral tento:

http://ceskapozice.lidovky.cz/zmena-politiky-od-faktu-k-datum-dmw-/recen...

Zdá se mi poměrně reprezentativní, vyvážený, srozumitelný.

Jak to začalo

Pro mě začala doba postfaktická v roce 2006 (toto běží...), kdy jsme byli několik let (!) přesvědčování, že americký radar, který má být postaven v Brdech, je "ochrana bezpečnostních zájmů USA a jejích spojenců v Evropě před společným nepřítelem, kterým má být ĺrán nebo KLDR". (Lze snadno dohledat v dobovém mainstreamovém tisku.) Byla to lež jako věž, absurdita všech absurdit. Jenže to se hrocení vztahů s Ruskem teprve koncepčně připravovalo a nikdo si netroufnul říci, že jde o přípravu na fatální válečný konflikt s touto zemí (že, pane Klvaňo!).

A pak to už šlo jako na běžícím pásu. Když opominu střílení na Majdanu, tak od sestřelení MH17 (v tehdejší situaci přišlo doslova jak na zavolanou), opakované údajné použití chemických zbraní Bašárem Asadem v Sýrii, vražda Němcova, spousta dalších "menších" zrůdností až konečně po novičok.

Motiv Ruska či Putina se hledal těžko, zatímco z druhé strany je motiv poměrně jasný a shodný ve všech případech: Jde o systematické difamování Ruska (a to i prostřednictvím dění v Sýrii či na Ukrajině) s jeho putinovskou (nikoli jelcinovskou) politikou tak, aby proběhla psychologická příprava na přechod od studené či hybridní války k horké a fatální.

Vůbec přitom netvrdím, že v některých případech (osobně mám z řady indicií pocit, že tak tomu bylo v případě vraždy Němcova) nedošlo ke spolupráci mezi jádrem současné globální moci (jak to nazývám, Trump hovoří o recidivě "Deep state" z doby mccarthismu) s tímto jádrem "zaháčkovanými" strukturami "kvazijestřábů" z jelcinovské éry). K tomu viz např.:

Výborný článek R. Jocha k současnému "deep state":

http://radimvalencik.pise.cz/5744-pozoruhodny-a-zasadni-clanek-romana-jo...

Můj popis jádra současné globální moci:

http://radimvalencik.pise.cz/4432-pred-jihlavou-o-degeneraci-soucasne-mo...

Zde k těm "kvazijestřábů" z jelcinovské éry a vraždě Němcova:

http://radimvalencik.pise.cz/2109-nemcov-putin-a-silene-smutna-princezna...

Zpackaná kauza "Novičok"

Pak přišel novičok. Pod tlakem času a nepřipravený. Někdo se patrně příliš unáhlil nebo sedl na lep. Mayová zpackala brexit a do zoufalé situace se dostala, když jí nenávistně mstivá euroreprezentace pohrozila tím, že zasáhne Británii v tom nejcitlivějším místě – prosadí zvláštní status Severního Irska. Pak stačilo málo a příležitost zvanou "novičok" se snažila dotáhnut až do harašení jadernými zbraněmi. Jenže ono to bylo od počátku jakési zpackané. Uvedu několik příkladů:

Podívejte se na vystoupení britského velvyslance v naší ČT (normálnímu člověku zůstává rozum stát, čím se odvážil tento člověk krmit českou veřejnost), stojí za připomenutí a nutné připomínat:

http://radimvalencik.pise.cz/5551-dukazy-britskeho-velvyslance-v-kauze-s...

Pak začala pravda postupně vyplouvat na povrch (právě po vystoupení německého státního tajemníka ministerstva zahraničních věcí je snaha překrýt kauzu "Novičok" aférou s použitím chemických zbraní v Sýrii):

http://radimvalencik.pise.cz/5601-zlom-v-kauze-skripal-prvni-statecni-vz...

A pak se začíná celá kauza "Novičok" měnit ve frašku včetně mlžení londýnskou mlhou:

http://radimvalencik.pise.cz/5700-novicok-smrdi-aneb-labyrint-lzi.html

Tento článek, resp. rozhovor s expertem na danou otázku v našich mainstreamových medií, by nikoho, kdo umí používat rozum, neměl nechat na pochybách:

https://www.novinky.cz/domaci/473216-odmorovani-novicoku-bylo-jen-divadl...

Nepomohlo ani dříve osvědčené – překrýt profláknutou lež další lží. Tentokrát se sáhlo k samotným "kořenům" doby postfaktické, kauze "MH17". Jenže dokonce i v mainstreamových mediích byla odezva, zejména ze strany odborné sféry, velmi zdrženlivá. Žádná nová fakta od minulého roku nepřibyla a prvoplánové načasování ke kamuflování stále větších problémů s udržením oficiální britské verze o kauze "Novičok" bilo do očí.

Někteří komentátoři navíc upozornili, že mistrovství světa ve fotbale je přede dveřmi, takže načasování mohlo mít i tento motiv. Podle mě je však ještě mistrovství dost daleko a vůbec bych se nedivil, kdyby se do té doby ještě něco semlelo.

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne

Designéři současného mediálního mainstreamu mají nyní zamotanou hlavu. Kauza "Novičok" (její britský oficiální výklad) bude stále víc a víc neudržitelná. Překrýt ji ještě něčím drastičtějším (více než použití chemických zbraní v Sýrii či připomenutím MH17)? Nebude to příliš průzračné, když už teď se celá konstrukce zaměřená na přípravu války s Ruskem začíná sypat a hrozí, že se spustí dominový efekt? Uvidíme, kam až jádro současné globální moci bude ochotno svou "totální válku" proti přežití hnát.

Nebo se designéři manipulované mysli pokusí z kauzy vycouvat, spolehnout se na to, že ti nejzapouzdřenější budou nadále doufat v to, že se jim nelhalo, protože si nikdo přece nemůže dovolit tak moc lhát? A nebude těch zapouzdřenců málo? Nezačne proces procitání ze špatného snu? Nezačne fungovat mezigenerační přenos zkušeností, kdy ti, co se za minulé totality naučili číst, jak to ve skutečnosti je i z tehdejších cinknutých mainstreamových medií, začnou přenášet tuto zkušenost i na část mladších, kteří se budou muset vyrovnat s určitými pochybnostmi? Navíc ve vlastním zájmu, protože celé směřování začíná být stále čitelnější a přestává to být jen o tom, zda se někdo zalíbí či nezalíbí současné globální moci...

Komu a o co tedy jde?

Motivů k hrocení situace a dlouhodobě připravované směřování k fatální konfrontaci s Ruskem (kterou by nemusel přežít vůbec nikdo, v "lepším případě" pár vyvolených v bunkrech vybavených na několik generací života pod zemí) může být více. Už dávno (od Afghánistánu částečně, Iráku definitivně, od Ukrajiny a Libye akcelerujícím způsobem) se utrhl proces překrývání jedné lumpárny ještě větší lumpárnou. Tento proces se "utrhnul", zdegenerované jádro současné globální moci se dostalo do zajetí vlastních lží a nedokáže z fatálního procesu vystoupit.

Podle mě je ještě jedno vysvětlení. To, které vychází z rozboru makroekonomické situace, z faktu předlužené globální ekonomiky. V takových dobách bývala řešením velká válka. Hodně velká válka s velmi mnoho oběťmi. Jenže bez vtažení Ruska do takové války by státy, které jsou zdrojem a živnou půdou současné globální moci, prohrály vše, co se prohrát dá. Proto je nutné, doslova za každou cenu, do připravované velké války vtáhnout Rusko. Putinovu Rusku se však do toho nechce – a jak se zdá, nevychází ani sázka na "prozápadní liberály", kteří by byli mnohem poslušnější, pokud jde o rozpoutání války, tak ani na jádrem současné globální moci "zaháčkované" struktury "kvazijestřábů" z jelcinovské éry.

Lidé, kteří mají dostatek životních zkušeností, dokázali vždy vývoj posuzovat z určitého nadhledu a nikdy nebyli nekritičtí k tomu, co se děje, si stále více uvědomují, že to, co se děje, je přesně v logice "zloděj volá, chyťte zloděje". Putin či přesněji Rusko jsou ti, co si válku nepřejí, nenechávají se vtáhnout do celkového směřování k fatálnímu globálnímu konfliktu a právě proto roste nepříčetná nenávist vůči Rusku i Putinovi osobně.
Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/5781-od-letu-mh17-ke-kauze-novicok-kdo-a-pr...

Autor: 
Radim Valenčík
Zdroj: 
http://radimvalencik.pise.cz/5781-od-letu-mh17-ke-kauze-novicok-kdo-a-proc.html