Rozhovor se zastupiteli KSČM v Milevsku

20. 5. 2018
Milevsko má v zastupitelstvu 21 členů; pracují v něm v současnosti dva členové KSČM:
- Ing. Bohuslav Beneš, *1947, bývalý zaměstnanec ZVVZ a.s. (investice a správa majetku firmy);
- RSDr. Jiří Kotalík, *1953, pplk. v. v., bývalý velitel letištní správy 9.letecké základny v Bechyni.      
 Oba mají z práce v zastupitelstvu dlouholeté zkušenosti, tak jsme si je poslechli.    
  
Jak dlouho pracujete ve funkcí zastupitele?
B.B.:
V zastupitelstvu jsem již od r. 1990. Získával jsem hlasy voličů a v zastupitelstvu zůstal až dodnes. Prognózy některých, že KSČM do pár let zanikne, nevyšly.
J.K.:
Od roku 2002, stejnou dobu pracuji v Kontrolním výboru (KV) Zastupitelstva města Milevska (ZMM), z toho 8 let jsem jeho předsedou. Jako zastupitel jsem též zvolen do dozorčí rady Služeb města Milevska.
 
Změnilo se něco v práci zastupitelstva za ta léta?
B.B.:
Musím říci, že ze začátku i přes porevoluční kvas byly vztahy i spolupráce lepší než dnes. Až do r. 2006 byla Rada města (RMM) sestavována na základě poměrných výsledků voleb. Ve dvou obdobích od r.1998 do r.2006 jsem byl i jejím členem. Do té doby jsme si nehráli na koalici a opozici a vždy jsme se dohadovali na konkrétních věcech ve prospěch většiny občanů města. Změnu v r. 2006 prosadila ODS.
J.K.:
Každé čtyřleté období mělo svá specifika a charakteristické rysy v souvislosti a v návaznosti na vlastní složení ZMM a RMM. Můj subjektivní názor je ten, že v průběhu času roste rivalita, někdy až nezdravě. Vztahy mezi zastupiteli byly diametrálně odlišné v období 2002 – 2006 vůči současnosti.
 
V jakých komisích a výborech pracujete?
B.B.:
V prvním volebním období jsem byl členem bytové komise, od r.1994 pracuji v investiční komisi, které jsem i do r. 2010 předsedal. Jde o trvalé hledání optimálního řešení problémů, a práce na obcích a malých městech nemá s politikou moc společného. Mimo to jsem i jedním z oddávajících a pokud je má evidence správná, oddal jsem 126 párů, jednu svatbu zlatou a dvě diamantové. Doufám, že si všichni šťastné soužití užívají.
J.K.:
Jak jsem již uvedl v KV ZMM jsem již šestnáct let, dvě období jsem předsedou.. Úzce jsme spolupracovali s KV zastupitelstva v Písku, když tam byl předsedou KV náš Jiří Lejčar. Je pravdou a musím přiznat, že ve výše uvedených čtyřech KV se  podařilo navodit dělný a pracovitý kolektiv bez politických předsudků nebo záště. Atmosféra je vždy pracovní, neformální, bezprostřední, obzvlášť v tomto roce končícím KV. Nezastupitelné místo a úlohu sehrává sekretář KV v osobě JUDr. Jiřího Hradila. Bez jeho přístupu a konkrétní činnosti si já ani ostatní členové nedovedeme práci KV představit.
 
Co se za ta léta povedlo a naopak co vás trápí?
B.B.:
Je to jako ve většině měst naší velikosti. Prostředky na provoz a investice jsou především závislé na příspěvku od státu. Přesto si myslím, že se Milevsko drží dobře. Je celkem čisté a upravené, bezpečné. Sport je zde na úrovni spíše odpovídající okresnímu městu, velké prostředky jdou do kultury, občané se mohou zapojit do různých volnočasových aktivit (jednotlivé organizace raději nejmenuji, abych na někoho nezapomenul). Zadlužení není ani šestina ročního rozpočtu. Trápí nás, že v Milevsku ubývají obyvatelé a samozvaní zástupci občanů nás kritizují, že s tím nic neděláme. Bohužel takový trend je ale v celém světě a my sami proti tomu nic nezmůžeme. Za nepovedenou věc považuji výstavbu plaveckých bazénů vedle Bažantnice u kláštera. Je zde mrazová kotlina a provoz je tak sotva dva a půl měsíce v létě. Stavbu prosadila ODS v období 2006 až 2010 jako jeden z bodů svého volebního programu. ČSSD jej totiž navrhovala do stávajícího sportovního areálu, kde se mohlo využít odpadní teplo ze zimního stadionu (led se dělá už v srpnu). Bohužel tuto připomínku zcela ignorovali.
J.K.:
Trápí mě především neobjektivní hodnocení historických procesů, stavů a okolností, dále pak i hodnocení vývojových tendencí. S tímto úzce souvisí neobjektivní informování občanů naší republiky obecně, včetně stupně a objektivnosti informování na komunální, místní a oblastní úrovni. I my v Milevsku sestavujeme těžce „rozpočet“ z důvodu nedostatku prostředků. Vždy jde „jen o to“ kam a jak rozdělíme prostředky, které jsou pro daný rok k dispozici. Milevsko, jako staré a krásné, historicky významné město, potřebuje investovat do generálních oprav, údržby a v neposlední řadě do provozu na naše poměry i velkého sportovního areálu a podobně.
 
Jak vidíte podzimní komunální volby?
B.B.:
Nijak růžově. Bohužel stárneme, jen někteří mladí nás pouze skrytě podporují. Téměř všechna media v čele s veřejnoprávními nám nasazují psí hlavy, jsme prý příčinou všeho zla. I přes současnou poptávku po pracovnících z toho našim členům a sympatizantům hrozí nebezpečí ztráty zaměstnání a přiměřeného výdělku. Lidé v produktivním věku se tedy bojí nechat se zapsat na naši kandidátku a tak je tam většina důchodců. Navíc se vyrojila spousta stran a hnutí, co slibují nesplnitelné a lidé jim slepě věří. A pak jim vyčítají, že nenaplňují svůj volební program.
J.K.:
Již od problému se sestavením kandidátky. My komunisté máme čisté svědomí. Oba jsme se nikdy nezpronevěřili mandátu, který jsme dostali. Tak ať občané opět rozhodnou. Výhodou je, že se na komunální úrovni většinou známe.
 
Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?
B.B.:
Členové a sympatizanti KSČM odvedli od r. 1990 v zastupitelstvech měst a obcí obrovský kus poctivé práce, za kterou se nemusí stydět a objektivní nestranná veřejnost to ví a oceňuje. Proto i přes nelibost současného režimu jsou naši lidé do zastupitelstev voleni. Je to i zásluhou možnosti přístupu na internet. Přemýšliví lidé si názor udělají  i když je kavárna nařkne, že vychází ze lživých údajů. Hlavně že veřejnoprávní media šíří „křišťálovou pravdu“.
J.K.:
Vždy se snažte posuzovat a hodnotit konkrétní skutečnosti objektivně. Posuzujte tu kterou situaci, a to i na úrovni komunální.
Autor: 
Stanislav Mundl
Zdroj: 
Vlastní