Projev předsedy Vojtěcha Filipa na 2. zasedání ÚV KSČM. Je třeba s devastací našeho státu skoncovat

14. 5. 2018

Vážené soudružky a soudruzi,

Jsme krátce po 10. sjezdu a máme před sebou jasný úkol začít pracovat na realizaci usnesení a závěrů sjezdu. Cíl dnešního zasedání je prostý: posoudit současnou politickou situaci, posoudit práci vyjednávacího týmu a postup, který by vedl k co nejlepšímu výsledku pro KSČM, a samozřejmě schválit náš vlastní jednací řád a rozhodnout zásadní organizační otázky.

Nechci nijak rozšiřovat své vystoupení, ale musím se jen krátce zastavit u mezinárodně politické situace, reálně vnímáme a uvědomujeme si, že hrozba válečného konfliktu, a to širokého mezinárodního či spíše světového rozměru, je stále blíže. Na jedné straně rádi sledujeme pozitivní trend uklidnění na Korejském poloostrově, ale na druhé straně dramaticky se zhoršující situace na Středním východě je snad nejhorší od roku 1967.

Žel ČR a její vláda v demisi zatím svým působením nepřispívá k tomu, aby se situace zlepšila, spíše naopak. Současný ministr zahraničí, možná jen z důvodu svého příštího působení v diplomatické službě právě v Izraeli, je ochoten klidně nerespektovat příslušné rezoluce RB OSN a chystá otevřít honorární konzulát v Jeruzalémě, a tak přispět k eskalaci napětí v oblasti. Každý den jsme svědky zpráv o útocích teroristů, použití vojenské síly Turecka vůči sousedům, ale i vůči vlastním obyvatelům, zejména Kurdům. USA se rozhodly jednostranně vypovědět jadernou dohodu s Íránem, která umožňuje světovému společenství rozšiřovat mírové využívání jaderné energie při současném snižování napětí ve vojenské oblasti.

To jasně ukazuje, kdo usiluje o mír, a kdo o konflikt a vojenská nebo spíše válečná řešení.

Připomínám to proto, že se i dnes budeme zabývat, jako vysoce aktuálním tématem, programem příští vlády, který by měl být alespoň zčásti jiný než program té současné. Přitom je jasné, že právě v zahraniční politice máme jako KSČM největší rozpor nejen s hnutím ANO, ale i s ČSSD, a samozřejmě zejména s takovými stranami, jako je ODS, TOP 09 nebo KDU-ČSL, které vždy představovaly v zahraničně politické oblasti naši nesuverenitu a podřízení se zájmům USA nebo SRN, případně EU a NATO. Proto také, když si studujete programové prohlášení vlády, tak na tomto místě najdete nejméně z našich prosazovaných priorit. Programové prohlášení jsme vám odeslali k dispozici hned, jak to bylo možné, jakmile bylo poskytnuto vyjednávacímu týmu. Dřív nebylo ani hotovo.

Náš program je komplexní

Jsem rád, že jiná situace, pokud jde o samotné programové prohlášení, je v oblasti sociální, ekonomické, zdravotní či životního prostředí.

Náš program byl a je komplexní, reálný a realistický, a kdyby byl prosazen, mohl by vést k jasnému cíli, zlepšení kvality života našich občanů. K posílení, a tím i k navrácení významu veřejného sektoru, k vyšší míře solidarity, ocenění práce, bezpečnosti občanů a ve svém důsledku i k potrestání těch, kteří se obohatili na úkor ostatních v době privatizace, korupce a obrovského klientelismu vlád ODS, ODA, KDU-ČSL, TOP 09, ale i Unie svobody, Věcí veřejných, ČSSD a Strany zelených.

Znovu připomínám slova ze sjezdu, která se vážou k naplnění aktuálního cíle KSČM. Jde o nápravu činnosti předchozích koaličních vlád, ale ne za každou cenu. Naším cílem zůstává socialismus, socialismus 21. století, ke kterému vede cesta jen vpřed, nikoli návrat do minulosti, byť zbavené chyb, které jsme uměli přiznat. A bez naplnění základních ekonomických podmínek jej vybudovat nelze.

Aktivní role

»Jak dál?!« Tak jsem nazval část svého vystoupení na sjezdu a zdůraznil jsem, že k tomu si musíme odpovědět na to, zda máme dál jednat s vítězem voleb o tom, jestli budeme tolerovat menšinovou vládu ANO, resp. ANO a ČSSD. Odpověděli jsme si, že tak učiníme. Bylo, je a bude to zásadní rozhodnutí, které jsme provedli.

Teď musíme to rozhodnutí uvést do praxe.

Je to role zcela aktivní, nebudeme stát v opozici vůči hnutí ANO, ve stejné frontě jako ODS, TOP 09 a vlastně všechny ostatní strany a soupeřit, kdo bude mít větší možnost své opoziční názory mediálně uplatnit. Nebudeme ale ani vládní stranou, nicméně budeme stranou, která ponese odpovědnost, a nikoli malou, za to, že vznikne vláda, která bude mít důvěru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Nevyvoláme mimořádné volby a lidé budou vědět, že máme schopnost vyjednávat a uspět v kompromisu o realizaci programu, pro který nás volili. Nedáme příležitost těm, kteří 28 let devastují českou ekonomiku privatizacemi, korupčními skandály, předraženými veřejnými zakázkami a zaprodávají naše hospodářství do zahraničí, nechávají vysávat zisky na úkor našich občanů ve prospěch nadnárodních bank a úzké skupiny globálního velkokapitálu.

Z vyjádření většiny politických stran, hlavně tzv. pravicového bloku, který se zaklíná demokracií a jde mu jen o vlastní moc a zisk, vidíme a slyšíme, že jejich cílem je hnutí ANO připravit jak o výsledek drtivého volebního vítězství, tak i o hlavu, rozložit a znovu tady nastolit odmítnuté poměry, které jim tolik vyhovovaly!

Jednat ale neznamená žádnou zradu programu, jen uplatníme to minimum, na kterém jsme schopni se shodnout, můžeme nejen přispět k tomu, že proti evropským cenám můžeme postupně dosáhnout i evropsky srovnatelných mezd, ale také můžeme zajistit opravdový důstojný život seniorů a další rozvoj společnosti.

Vynikající výsledky vyjednávání

Ve vyjednávání se nám podařilo dosáhnout vynikajícího výsledku vedoucího do budoucna k ochraně našich přírodních zdrojů, změnu surovinové politiky ve prospěch veřejného sektoru, státní a veřejné vlastnictví ve vodním hospodářství, včetně postupu ke zvýšení podílu veřejného sektoru ve vodovodech a kanalizacích, zastavení privatizačních tendencí ve zdravotnictví a zřízení fondu pro zvlášť nákladné zdravotnické úkony, které by hradilo veřejné zdravotní pojištění.

Dosáhli jsme také nastartování obratu v potravinové bezpečnosti, abychom nebyli tolik závislí na dovozu a naše pole se využívala pro produkci, a ne pro stavbu hal a skladů. Dál jednáme o obnovení státem podporované výstavby bytů a domů, aby tak dramaticky jako nyní nerostlo nájemné a lidé v nájemních bytech nebyli rukojmí vlastníků bytového fondu a různých spekulantů.

Jak jsem předeslal, neshodli jsme se na naší bezpečnostní politice, ale víme, že to je téma, pro které nemůžeme vstoupit do vlády, protože to bychom zrazovali náš program. Na změnu bezpečnostní politiky České republiky opravdu máme rozdílný názor a musím opakovat, že vítěz voleb ještě nechce pochopit, že NATO nás neochrání, že to není obranný pakt. Že bezpečnostní hrozba nejde z východu, ale že bezpečnost ohrožují ti, kteří páchají agresivní útoky proti suverénním státům v rozporu s mezinárodním právem, jako to učinily např. USA, Velká Británie a Francie nedávným napadením Sýrie. S tím se nesmiřujeme a požadujeme změnu takové politiky, alespoň do podoby respektu k rezolucím RB OSN.

Smlouva o toleranci

Pro jednání s hnutím ANO připravujeme písemný dokument - smlouvu o toleranci - ve které se zavazujeme jen k tomu, že učiníme krok k tomu, aby vláda s důvěrou vznikla, že základem pro programový kompromis bude samotné programové prohlášení vlády. A zavazovat nás bude jen tam, kde se k tomu v souladu s naším programem sami zavážeme.

Dále budeme existenci vlády jen tolerovat, sice nebudeme navrhovat svolání schůze k vyslovení nedůvěry vládě, ale v případě, že programové prohlášení nebude dodržováno nebo nebude ve státním rozpočtu zajištěno jeho naplňování, tak se můžeme k vyslovení nedůvěry připojit, a to po neúspěšném smírčím řízení.

Dohoda nám umožňuje předkládat vlastní návrhy zákonů podle našeho volebního programu a i když takový konkrétní návrh nebude součástí programového kompromisu, budeme mít vždy možnost ho včas a řádně projednat jako zákonodárnou iniciativu v Poslanecké sněmovně.

Vím, že to někomu může připadat málo, ale vracím se k realitě jak volebního výsledku, tak situaci, kdy samotné jednání mezi námi a hnutím ANO nedává záruku většiny alespoň 101 hlasu a musíme brát ohled i na dalšího, třetího partnera, který je k jednání nezbytný, aby vláda vůbec důvěru získala.

Jsme tedy na skutečné křižovatce - být na straně chaosu a těch sil, které v minulosti postupně rozložily společný stát Československo, pak Českou republiku ekonomicky nejprve oslabily a téměř nechaly zkrachovat, nebo se naopak postavit do pozice těch, kteří chtějí znovu začít budovat.

Naším soupeřem není nikdo z KSČM

Je to rozhodnutí zásadní, není lehké, a může mít v cíli jak vítězství, když se nám to podaří, tak porážku, když to nezvládneme.

Vyžaduje to však jednu zásadní věc od nás ode všech, udělat to, co se nám žel úplně nepodařilo ve volbách, uvědomit si, že naším soupeřem není nikdo z KSČM.

Naši soupeři jsou v těch politických stranách a hnutích, které budou chtít naše snažení překazit, budou dělat vše proto, včetně obstrukcí a pokusů o naše rozložení, zákaz apod., abychom cíle nedosáhli, aby se nám nepodařilo zastavit jejich nekalé praktiky z minulosti, při kterých na úkor nás všech bohatli a většina obyvatel přicházela nejen o své jistoty, ale také o svůj majetek, často i zdraví.

Dovolte, abych na tomto místě opakoval slova, která zazněla na sjezdu. »Naše strana vychází z historických zkušeností a učí se z nich, ale nejsme jediní, velké poučení nabyla i druhá strana sporu, tedy nadnárodní kapitál – buržoazie. Kapitál si koupil média a ta proti svým vlastníkům nevystupují. Navíc se kapitál poučil i ve vztahu k lidem, kteří prodávají svoji pracovní sílu na trhu práce - chcete-li ve vztahu k proletariátu. Proto užívají osvědčený princip: rozděl a panuj.«

Znovu připomínám, že mají výhodu v této postfaktické době, kdy místo faktů jsme trvale konfrontováni s mediálně upravenou virtuální manipulací. K tomu jim přispívá i to, že je dnes mnohem menší koncentrace zaměstnanců na jednom místě, než tomu bylo v době průmyslové. O to lépe se jim daří zakrývat třídní rozpor a je na nás, abychom správně rozpoznali, koho a jak máme oslovit s tím, že KSČM je ta politická strana, která zastupuje zájmy většiny.

Navrhuji, abychom po tolika letech v opozici s hlavou vzpřímenou, s hrdostí na naši vlastní práci a schopnosti se pokusili navázat na pracovní úsilí těch, kteří vybudovali naši zemi a my na to navázali a znovu začali náš stát budovat, a tak skončit s jeho devastací.

Dohodnutý stav

Nyní mi dovolte, abych vás seznámil se zatím dohodnutým stavem, tzv. smlouvy o toleranci, která ale podle dohody není veřejným dokumentem a je stále předmětem jednání, a proto vám nebyla rozdána. K samotnému rozhodnutí o podpoře vzniku vlády můžeme přistoupit až poté, kdy bude dokončeno jednání mezi ANO a ČSSD, protože kdyby šlo o jinou konstrukci menšinové vlády, musela by i KSČM k věci přistupovat jinak.

Jasné principy jsou tyto:

- KSČM po jmenování vlády a předložení jejího programového prohlášení na svolané schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR aktivně podpoří vznik vlády.

- Vláda bude dohodnuté programové priority předkládat tak, aby v době mandátu vlády a Sněmovny byly nejen projednány, ale i schváleny.

- KSČM nebude iniciovat vyslovení nedůvěry.

- KSČM bude dál předkládat návrhy dle svého politického programu.

- Vláda bude prosazovat celý svůj program i mimo programový kompromis, ale KSČM si zachová svá stanoviska k takovým návrhům.

- KSČM i vládní strany dál pracují na dosažení shody na ústavních změnách vedoucí k přijetí zákona o referendu.

- V případě nesouladu na jednání o programovém kompromisu se svolává dohadovací řízení. Pokud nebude úspěšné, dohoda končí.

- Kontrola plnění dohody bude prováděna nejméně dvakrát ročně.

Autor: 
Vojtěch Filip, redakce
Zdroj: 
ihalo.cz