Rozporuplné a neúplné informace nepřispívají k důvěře

14. 5. 2018

Schválené stanovisko sobotního jednání ÚV KSČM (12. května), zdá se, zamíchalo na politické scéně kartami. Za nepřekročitelnou podmínku pro toleranci vlády formulovalo, mimo jiných podmínek, nezvyšování české vojenské angažovanosti v zahraničních misích. Rozumí se bez mandátu OSN. Pokud bude programové prohlášení vlády obsahovat závazek k posílení zahraničních misí armády, KSČM by kabinet ANO a ČSSD nepodpořila. To řekl médiím předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip v sobotu po schválení stanoviska ústředním výborem.

Budou dosavadní jednání o toleranci vlády zbytečná, když sociální demokracie považuje svá jednání s hnutím ANO za ukončená, s KSČM jednat odmítá a ústřední výbor stanovil jednoznačnou a kategorickou podmínku (ne...)?

Jak rozumět vyjádření předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa, kdy 3 dny před jednáním ústředního výboru (9. května) pro ČT uvedl, že programové prohlášení vlády je hotové. Přímo uvedl, že „našich sedm bodů, které byly podmínkou tolerance, tam zahrnuty jsou, tzn. požadavky na to, abychom byli schopni tolerovat menšinovou vládu hnutí ANO a sociální demokracie, splněny jsou. Teď budeme čekat na výsledek z pátečního vnitrostranického referenda sociální demokracie“.

Občan si právem pokládá otázku. Co a s jakým výsledkem bylo vlastně dojednáno, když, jak se zdá, nedošlo k textové shodě v programovém prohlášení všech tří politických stran?

.............................

Dotčené a schválené znění programového prohlášení ANO s ČSSD

...“Posílíme účast na mírové a výcvikové misi v Afghánistánu (Resolute Support), zvýšíme přítomnost v Iráku. Budeme přispívat do Předsunuté vojenské přítomnosti v Pobaltí, Sil rychlé reakce NATO (NRF) včetně Sil velmi vysoké pohotovosti (VJTF), ochrany vzdušného prostoru (Air Policing) a budeme přispívat do vystavění robustních následných sil (Follow-On Forces)“...

Autor: 
jk
Zdroj: 
Vlastní