Chcete léčit duši i tělo?

13. 5. 2018

Měsíček lékařský - léčí duši i tělo. 

Právě teď je čas k výsevu měsíčku lékařského, letničky s krásnými oranžovými a žlutými květy. Babičky ho měly a mají rády nejen pro krásu, ale i pro jeho snad až čarovné léčivé vlastnosti. A možná i proto, že nemá žádné zvláštní nároky na pěstování. Nejlépe je mu však na slunci, na němž barvy květů vyniknou.

Měsíček lékařský, jeho okvětní jazýčky, ba i celý květ, včetně kalichu, je tradiční léčivkou, kterou používaly nejen naše babičky, ale i generace maminek a babiček dávno před nimi. Kdo a kdy na léčivé vlastnosti měsíčku, ale i bezpočtu jiných bylinek, těžko někdo ví. Ba i v obsažné a vynikající publikaci Naše rostliny v lékařství, která už od roku 1970 má čestné místo v naší knihovně, je jen vzpomenuto, že se u nás pěstuje od »pradávna«. A k čemu měsíček babičky používaly? Ke zlepšení funkce jater a žlučníku, proti různým typům křečí, k regulaci trávení, ke zmírnění menstruační bolesti, ke zlepšení krevního oběhu apod. Ano, připravovaly z něj čaj. Ten používaly i v zimním období jako ochranu před nachlazením a chřipkami.

Masti i odvary z měsíčku lékařského jsou významným pomocníkem při léčení různých kožních onemocnění, včetně špatně se hojících a hnisajících ran.

Jak již řečeno, měsíček je typická letnička, kterou nutno každoročně znovu vypěstovat. Vytváří hustě se proplétající porost a omezuje růst dalších rostlin a plevelů, a proto ho babičky používaly a používají jako výplň míst, která by jinak bez užitku zarůstala kdoví čím. Na zahradě potěší unavené oči, následně i na duši. Květy velmi snadno vytváří semena, ze kterých po přezimování vyrůstají znovu a znovu další rostliny měsíčku. Téměř jako plevel. Proto je po odkvetení hned odstraňovaly.

Přidávaly právě rozkvetlé, ještě nevadnoucí okvětní lístky (není v nich žádný hmyz) do zeleninových salátů, ke smaženým a míchaným vejcím, do polévek a omáček apod., které tak dobarvovaly. A navíc dodávají pokrmům zvláštní vůni a jemnou chuť! Sušené květy zkuste použít tam, kde byste použili drahý šafrán, třeba i do pečiva.

Pokud okvětní lístky nespotřebujete v čerstvém stavu, usušte je. A to na tmavém místě s dostatkem proudícího vzduchu při teplotě, která nepřesahuje 65°C. To uvádíme proto, pokud se rozhodnete sušit okvětní lístky v troubě. Po usušení květy neprodyšně uzavřete ve sklenici a uchovávejte na suchém a tmavém místě.

Několik klasických babských rad na přípravu měsíčkových »specialit«, které pomohou vašemu zdraví, vám nabízíme. Tak třeba léčivé čaje. Stačí jedna až dvě lžičky usušených lístků na 500 ml vody, aby se zlepšila sekrece žluče, výborné při léčení žloutenky a nemocích jater. Tento čaj pomůže i zevně - stačí jím ošetřovat špatně se hojící a hnisavé rány.

Měsíčková mast je opravdu výborná. Čerstvé květy měsíčku nakrájejte na malé kousky a přidejte do horkého vepřového sádla, jasně, bez škvarků. Nalijte do menších skleniček a nechte v chladu ztuhnout. Takto připravená mast je vhodná na »všechny« kožní neduhy. Babičky mast připravovali čerstvou rok co rok, věděly totiž, že poté ztrácí svoji účinnost. Mast používaly na jizvy, křečové žíly, záněty žil, bércové vředy, spáleniny, omrzliny, plísně… Prostě na skoro všechny kožní neduhy.

Zkusit můžete měsíčkový olej. Je zajímavým řešením na léčení různých kožních onemocnění a také hojení ran, omrzlin, popálenin, hemeroidů, psoriázy, suché pokožky, a též ekzémů. Příprava je snadná: 250 ml olivového nebo kvalitního slunečnicového oleje uveďte do varu, přidejte pět lžic sušeného květu měsíčku, krátce povařte, odstavte, nechte do druhého dne vychladnout. Po 24 hodinách přeceďte (tak doporučují babičky) přes plátno do menších skleněných lahviček. Uchovávejte v chladnu a temnu. Spotřebujte »do roka a do dne«.

Nabízíme vaší pozornosti také měsíčkovou tinkturu. Ta se používá na obklady při různých typech poranění, pohmožděninách, proleženinách či otocích. Údajně stačí hrst sušených květů měsíčku, litr kvalitního lihu, vodky nebo slivovice. Nechte 14 dnů na slunci nebo v teple v uzavřené lahvi. Poté přefiltrujte přes gázu, uložte v chladu a temnu, a používejte.

A nepříliš silný vlažný odvar měsíčku lékařského, kterým si budete omývat obličej, zjemní vaši pleť a ta zůstane vláčnou. Obklady z odvaru zbaví vaše oči únavy. Babičky ví snad pravdu všechno. Proto je máme rádi, a pokud jsme se s nimi již museli rozloučit, s láskou na ně vzpomínáme…

Autor: 
Jan
Zdroj: 
ihalo.cz