Písečtí občané si připomněli 73. výročí ukončení 2. sv. války a uctili její oběti

8. 5. 2018

Památku obětí si uctili pietními akty v Palackého sadech, Lesním hřbitově a za Novým mostem. Stalo se tak za účasti zastupitelů města, senátora Karla Kratochvíle, poslance Poslanecké sněmovny PČR Ondřeje Veselého, Českého svazu bojovníků za svobodu, Čsl. obce legionářské,  delegace OV KSČM v Písku, kterou vedl Jiří Lejčar a dalších.

Pietní akt byl zahájen v Palackého sadech u památníku věnovanému hrdinům bojujícím ve stíhacích a bombardovacích perutích RAF v Anglii. V krátkém projevu místostarosta města Josef Knot připomněl hrdinství československých letců. Poté jednotlivé delegace uctily hrdiny položením věnců a kytiček.

Následně se účastníci přesunuli na Lesní hřbitov. U pamětní desky (vlevo v horní části) byla uctěna památka třinácti padlých příslušníků 9. gardové armády SSSR, kteří položili život při očišťování okolních lesů od zbytků rozprášených Schörnerových vojsk.

Ve druhé části hřbitova (vpravo v horní části) byla uctěna památka hrdinů boje proti fašismu 1939 – 1945, kde pamětní desku věnoval Svaz protifašistických bojovníků (SPB).

Ve třetí části hřbitova (vpravo v dolní části) byla připomenuta památka bernartických hrdinů, kteří padli na samém konci války v boji proti německým okupantům dne 8. května 1945.

Poslední zastávka v Písku, za Novým mostem v Portyči, byla věnována památce 845 umučených nebo padlých občanů okresu Písek v období 1938 – 1945.

+ foto: jk
Vlastní