Jihočeští občané již 73. let uctívají památku RUDOARMĚJCŮ ve Vranově u Dražíče

9. 5. 2018

 „Našim osvoboditelům RUDOARMĚJCŮM věnuje obec Dražíč“. Tento nápis je vytesán do pamětní desky společného pohřebiště 150 – 160 rudoarmějců ve Vranově u Dražíče.

V krásném prostřední 8. května 2018 občané malé jihočeské obce Dražíč - Vranov a širokého okolí uctili památku rudoarmějců. Zúčastnily se také delegace OV KSČM České Budějovice, OV KSČM Písek, základní organizace KSČM Týn nad Vltavou, Bechyně a dalších.

Na okraji Vranova u společného pohřebiště zahájil pietní akt předseda ZO KSČM Týn nad Vltavou Miroslav Jaroš a se svým příhovorem vystoupil také Josef Šesták. S hlavním projevem vystoupila předsedkyně OV KSČM České Budějovice Květa Šlahúnková. Mimo jiné poukázala na význam stálého připomínání těchto událostí a nutnost jejich objektivní interpretace. Zvláštní pozornost věnovala otázkám udržení míru, protože, jak se nyní stále více ukazuje, za mír je nutné opět bojovat.

Po skončení projevu poděkoval a předal květiny jménem svým a hlavně jménem přítomných předseda ZO KSČM Týn nad Vltavou Jiří Jaroš starostce obce Aleně Dědičové a Vlastě Horažďovské za výrazný podíl na přípravě vzpomínkové akce a za péči o celý památník. Při přebírání květin zazněl neformální potlesk přítomných. Poté jednotlivé delegace položily k památníku padlých a k soše Rudoarmějce se stojícím dítětem věnce a květiny. Ve druhé části pietního aktu přítomní uctili položením květin hrob neznámého sovětského vojáka.

Fotogalerie

Autor: 
+ foto: jk
Zdroj: 
Vlastní