Písečtí občané nezapomněli na kapitulaci německé posádky 6.5.1945

6. 5. 2018

6. května 2018 se uskutečnil vzpomínkový akt k 73. výročí kapitulace německé posádky v Písku. Vzpomínkového aktu se zúčastnili místostarosta města Josef Knot, Roman Drašnar předseda spolku BUDDIES, Richard Praus historik, zástupce velvyslanectví USA a další hosté. Nechyběla ani delegace píseckých komunistů pod vedením Jiřího Lejčara. Události převzetí kapitulace přiblížil Jindřich Prach. Celým vzpomínkovým aktem provázel Roman Drašnar.

Připomeňme si hlavní události toho dne 6. května 1945 - neděle

Útvary 3.AA ( 90., 5.divize a 4.obrněná divize) po obdržení rozkazu vyrazily ráno přes Šumavu a Černý Les k nově určené demarkační čáře. Ještě týž den vstoupily do Vimperku, Prachatic, Sušice, Stříbra, Plzně a dalších měst a obcí v jihozápadní části Čech. V 15 hod. vstoupili Američané do Strakonic.

Právě do Strakonic byli vysláni zástupci Revolučního národního výboru z Písku. Ve štábu amerického velitelství žádali o vyslání vojenské jednotky, která by formálně převzala kapitulaci německé posádky v Písku, jak to požadoval německý velitel. To se také později po různých jednáních uskutečnilo. Německá posádka byla donucena ještě v uvedený den v pozdních večerních hodinách opustit Písek a pěším pochodem nastoupit cestu do Strakonic. Pro Písek to však neznamenalo okamžité bezpečí pro jeho občany. Tisíce německých uprchlíků a vojáků se zoufale pokoušeli dostat do americké zóny, město bylo přeplněno, vázlo zásobování atd. Revoluční národní výbor spolu s českou vojenskou a partyzánskou jednotkou zabezpečovali pořádek. Následující den 7. května opakovaně vstoupila do města americká armáda, která zde společně s českými orgány obnovovala pořádek a zásobování až do příchodu Rudé armády 10. května 1945.

Fotogalerie

Pohled na vojenskou dobovou techniku
Roman Drašnar (vpravo) moderátor celého aktu
Zástupce amerického velvyslanectví (uprostřed) společně s předsedou OV KSČM Písek (vpravo) Jiřím Lejčarem
Zástupce amerického velvyslanectví (uprostřed) společně s předsedou OV KSČM Písek (vpravo) Jiřím Lejčarem
Vojenský stejnokroj sluší i s mobilem
Jindřich Prach o historické události kapitulace
Jindřich Prach a v pozadí čestní hosté
Místostarosta Josef Knot při projevu
Zástupce velvyslanectví USA (uprostřed) při položení květin
Předseda OV KSČM Písek (vlevo) Jiří Lejčar a místostarosta Josef Knot (vpravo)
Autor: 
+ foto: jk
Zdroj: 
Vlastní