První máj 2018 v Písku

1. 5. 2018

Prvomájové setkání s přáteli, kamarády a dalšími návštěvníky se uskutečnilo v krásném prostředí na zahradě Kulturního domu v Písku. Setkání občanů uvedl a celým průběhem provázel osvědčený moderátor Vratislav Měchura, který také přivítal předsedkyni Jihočeského krajského výboru KSČM Alenu Nohavovou. Přivítáni byli  i další hosté, např. jihočeská předsedkyně Klubu českého pohraničí Jana Kozáková a člen ÚV KSČM a zastupitel městyse Sepekov Stanislav Sedláček. Celým prvomájovým setkáním provázela s hezkými písničkami hudební skupina „skupina K“.

S hlavním projevem vystoupila předsedkyně JčKV KSČM Alena Nohavová. Z projevu vyjímáme:

První máj byl a je historicky spjat s bojem za lidská a sociální práva pracujících. V českém prostředí je také vnímán také jako svátek zamilovaných. Ani v současnosti význam 1. máje neztrácí na aktuálnosti, neboť oklešťování lidských a sociálních práv trvá. Uplatňování práv občanů v plné jejich šíři není stále samozřejmostí a práva občanů jsou mnohdy dodržována jen formálně.

Před námi je stále úkol nepolevit v boji za práva pracujících, jako je právo na práci, ale také právo na spravedlivou odměnu za ni. Není nám lhostejné, že máme stále více evropských cen spotřebního a jiného zboží, ale bohužel, stále nemáme evropské odměny za práci. Proto je aktuálně nutné udržet stávající zákoník práce, který přeci jenom nějakou ochranu pracujícím poskytuje.

Nesouhlasíme a rozhodně budeme dále čelit prolhanému „přepisování dějin“. Po volbách neúspěšné pravicové strany za pomoci mediálního mainstreamu zneužívají tzv. osmičkový rok. Historické úspěchy vývoje české společnosti zvláště po roce 1945 interpretují velice svérázně a jednostranně. Hrbit se nemáme proč. O tom svědčí stovky postavených výrobních kapacit všeho druhu, růst zemědělské výroby, statisíce postavených bytů a nepřetržitý růst životní úrovně obyvatel atd.

Odsuzujeme militarizaci EU a vojenské zasahování do záležitostí jiných států bez mandátu RB OSN. Varovný je pro nás vývoj na Blízkém a Středním východě. Opět s plným vědomím vytyčujeme hesla a výzvy jako jsou „Za mír, bezpečný a důstojný život našich rodin“.

V oblasti vnitrostátní politiky nemáme ještě téměř šest měsíců po parlamentních volbách vládu s důvěrou poslanecké sněmovny.  Proto aktuální směr politiky KSČM je navázat na úspěšné ustavení orgánů poslanecké sněmovny a zasadit se o vytvoření stabilizované  plnohodnotné funkční vlády s důvěrou. K tomu trpělivě jednáme s vítězem voleb a dalšími stranami, které usilují o totéž. Nezakrýváme, že pro KSČM se jeví jako nejvhodnější varianta, kdy se vítěz voleb ANO opře programově o levicovou ČSSD, a takovou vládu bychom mohli tolerovat.

V rámci prvomájových besed s občany a zastupiteli přiblížil člen ÚV KSČM Stanislav Sedláček úsilí zastupitelů a občanů Sepekova o dostavbu kulturního domu. Předsedkyně jihočeského Klubu českého pohraničí Jana Kozáková připomněla úsilí tehdejší ochrany státních hranic a vytváření jistot bezpečnosti a míru pro občany. Zastupitel a předseda OV KSČM Písek Jiří Lejčar zase informoval o plnění volebního programu v Písku. Postupně se daří úpravy teplárny pro jiný a levnější druh paliva, podařilo se přijmout nový územní plán města jako strategický dokument pro další rozvoj. Vzpomněl rekonstrukci sídliště Jih a dalších lokalit. V souhrnu jsou hlasy komunistů při posuzování a hlasování vítány a jsou okamžiky, kdy naše hlasy rozhodují, byť nejsme členy koalice. V závěru rozhovoru vyzval přítomné k účasti na akcích u příležitosti 73. výročí ukončení 2. sv. války a uctění jejích obětí.

Fotogalerie

Tančící návštěvnice
Autor: 
+foto:jk
Zdroj: 
Vlastní