Přijďte oslavit První máj!

30. 4. 2018

Zítra opět nastává ten májový čas. První květen, První máj. Slovy Karla Hynka Máchy čas lásky, slovy Jana Nerudy »zvláštní - ba prazvláštní den«, kdy se objeví »červené odznaky, červené kravaty té temně rudé barvy světového sociálního hnutí za úplnou rovnost občanskou«. A také za mír a sociální spravedlnost, za důstojné podmínky práce i života všech lidí na světě, proti diskriminaci, rasismu a vykořisťování. Takové je poselství prvomájových setkání.

KSČM jich na zítřek připravila po celé republice nespočítaně.

»První máj patří k těm svátkům, které slaví lidé téměř po celém světě. Je to svátek, který oslavuje práci, jež je pro člověka velmi důležitá. Práce patří mezi nejvyšší hodnoty lidského života,« říká předseda ÚV KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip, jenž vystoupí na prvomájové manifestaci v Českých Budějovicích a Strakonicích. V předvečer Prvního máje Filip všem popřál splnění plánů a nadějí a život bez obav z budoucnosti, válečných vřav a terorismu.

Senátor Václav Homolka První máj vnímá jako čas lásky, která se mění v další formy, třeba lásku k práci. »Hlavně k té, která člověka baví nebo dobře živí.« Tento svátek má u nás velkou a dlouhou tradici. Hodně podle něho záleží na počasí, a tím pádem na momentální náladě. »Ještě více záleží na náladě ve společnosti, a ta se mění podle toho, jak se lidem ekonomicky daří nebo nedaří,« je přesvědčen senátor. Posledních dvacet let se občané »jeho« chomutovského okresu scházejí na několika místech (např. v městském parku v Chomutově, v Zámeckém parku v Klášterci nad Ohří či v kadaňském Splitu, kde Homolka promluví) a po krátkých projevech a kulturních vystoupeních následuje to nejcennější – povídání s občany. »Je to velmi zajímavé a poučné,« těší se senátor Homolka, který se na podzim znovu bude ucházet o přízeň chomutovských voličů v senátních volbách.

Svátek všech

Politický náboj patří k Prvnímu máji i proto, že je svátkem boje za lepší pracovní podmínky, a za práci vůbec, říká předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, který vystoupí na oslavě Svátku práce na Masarykově náměstí v Jihlavě, Na Plovárně v Humpolci či v Domě zahrádkářů Třebíč. »A dobojováno zdaleka není. To, že je nyní konjuktura a kdo práci chce, ten si ji najde, tak jednoduché není. Kdo chce živit sebe a svou rodinu, tak má činit prací poctivou, nežít životem nepoctivým nebo se živit nekalým způsobem. To je také vzkaz. Nám komunistům se začasté klade za vinu, že se zastáváme nemakačenků. Těch, co se poctivé práce štítí, že chceme všem stejně… My přece říkáme, že je třeba dát šance všem, ale že je třeba ty schopné umět vyzvednout,« vysvětluje. A ještě něco vzkazuje: První máj je svátkem všech - pracujících, ale i mladých, kteří se připravují na budoucí povolání, i těch, kteří celý život pracovali a mají právo na zasloužený odpočinek.

Svátek práce znamená nejen ohlédnutí za minulostí pro kandidáta na primátora Chomutova Ladislava Drlého. Nechce se dlouze zamýšlet nad příčinami vzniku tohoto svátku, »kdy ve Spojených státech amerických bylo policií zastřeleno několik demonstrantů a další zemřeli o pár dní později při výbuchu bomby. Z výbuchu bylo obviněno a bez důkazu odsouzeno a popraveno dalších pět lidí. Ti všichni zemřeli za to, že chtěli osmihodinovou pracovní dobu«. Podstatný je odkaz těchto bojovníků. »My jsme měli osmihodinovou pracovní dobu, měli jsme i další vymoženosti, o kterých se demonstrantům v roce 1886 ani nesnilo. Měli jsme právo na práci i povinnost pracovat pro ty, kteří se do práce nehrnou. Měli jsme… a zdálo se nám to málo. Nechtělo se nám chodit slavit Svátek práce, nechtělo se nám chodit k volbám… Nevěřili jsme tomu, že práva a povinnosti občana musí být v rovnováze. Že nikdo nesmí jen brát z toho, co vyprodukovali ostatní. Neřídili jsme se heslem: Věř, ale komu věříš, měř! A nakonec jsme uvěřili těm nepravým«… A tak jsme se vlastně přenesli zpět do roku 1886. A nejen na Prvního máje, konstatuje Drlý.

Potěšit i povzbudit

Prvomájový program čelných představitelů KSČM je nabitý. První místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek vystoupí na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu. Stanislav Grospič, místopředseda ÚV a poslanec, jenž stojí také v čele Odborového svazu Čech, Moravy a Slezska, pozdraví občany v Kolíně, Kutné Hoře, Mělníku, Mladé Boleslavi či Čelákovicích, místopředseda ÚV Václav Ort promluví v parku na Moravském náměstí v Brně. KV KSČM Praha zve Pražany na oslavu svátku pracujících, solidarity a míru tradičně na Křižíkovu fontánu na Výstavišti v Holešovicích. Program začíná v 9.30 hodin, a pět minut před polednem vystoupí s projevem poslanec Jiří Dolejš.

Vážení čtenáři a čtenářky, s přehledem prvomájových oslav jste se mohli seznámit v našem sobotním vydání. Přijďte se zítra potěšit, pobavit a především povzbudit mezi lidi podobného smýšlení na prvomájové veselice pořádané komunistickou stranou, všechny mají soudružskou atmosféru. Přijďte si stisknout ruce se svými známými a přáteli, přijďte zítra oslavit Svátek práce

Autor: 
mh
Zdroj: 
ihalo.cz