Sjezdové zamyšlení.

26. 4. 2018

V sobotu 21. dubna se v Nymburce uskutečnil X. sjezd Komunistické strany Čech a Moravy, samozřejmě i za účasti delegátů z okresu Jindřichův Hradec. Náš okres zde zastupovali delegáti Čečka Pavel, Nejezchleb Radek, Nohavová Alena a Vytiska Tomeš. Celkově se sjezdu zúčastnilo 313 delegátů (100%), z toho 255 mužů a 58 žen. Věkový průměr delegátů byl 56,42 roku. Akreditováno bylo 54 zástupců médií. Staronovým předsedou strany se stal Vojtěch Filip, když ve druhém kole uspěl před s. Skálou poměrem hlasů 165:143. Post 1. místopředsedy pak obhájil Petr Šimůnek, a to již v 1. kole volby, se ziskem 158 hlasů. Místopředsedy se stali: Kateřina Konečná (evropské záležitosti a občanský sektor), Stanislav Grospič (odborné zázemí a teoreticko-ideová práce) a Václav Ort (ekonomika a hospodářská činnost). Předsedkyní Ústřední revizní komise byla zvolena Marie Pěnčíková a předsedkyní Ústřední rozhodčí komise Helena Vrzalová.

Po zahájení a úvodním vystoupení předsedy Filipa navštívil sjezd prezident republiky Miloš Zeman. Jeho vystoupení bylo hodně kritické k minulosti strany, ale svou přítomností udělal velký krok k legitimizaci naší strany v politickém spektru. V dalším průběhu sjezdu, už bez přítomnosti médií v sále, bylo cítit v sále velké napětí, vždy než byly oznámeny výsledky voleb. Diskuse byla velmi vzrušující a několikrát zaznělo, že musí dojít ke změnám ve vedení strany a omlazení. Tak se také stalo, i když ne zcela úplně. Z předešlého vedení nedostali důvěru delegátů dva místopředsedové s. Skála a s. Dolejš. Jedním z těch co mi chybí v novém vedení je například Filip Zachariaš.

Každý z nás delegátů jsme měli svoji představu o tom, kdo by měl být v čele KSČM. Někteří z nás se tak mohou pochopitelně cítit zklamáni, že třeba můj kandidát zůstal v poli poražených. Také my z okresu Jindřichův Hradec jsme coby delegáti měli rozdílné názory na některé kandidáty, a máme i rozdílné názory na některá témata. Přesto spolu věcně komunikujeme a táhneme za jeden provaz. Je to vše o dialogu. Přes drobné rozpory (které jsou v každém kolektivu) jsme jednotní, a věřím, že vždy budeme, a bude tomu tak i s naší stranou na krajské či celostátní úrovni.Tak už to bývá, že ani v KSČM se nenajde ten, „jenž by se zalíbil lidem všem.“ Domnívám se, že je třeba respektovat výsledek sjezdu a jeho většiny. Samozřejmě i já jsem očekával trošku jiný výsledek sjezdového jednání.Pozitiva ale například vidím v tom, že KSČM vyslyšela hlasy o jejím omlazení. Místopředsedkyní strany pro evropské záležitosti se stala europoslankyně Kateřina Konečná, předsedkyní Ústřední revizní komise pak Marie Pěnčíková, jež je rovněž předsedkyní komise mládeže.

Zaznamenal jsem pár hlasů o tom, že pokud bude zvoleno vedení s předsedou Filipem, odejdou z KSČM tisíce členů. Považuji takovýto názor za výplod některých médií, který prezentovali někteří delegáti sjezdu.Mě osobně by nikdy nenapadlo odejít ze strany z důvodu, že bude zvoleno jiné vedení strany, než to, které si představuji já sám. Jsme přece demokratickou stranou, a ať chci, nebo ne, respektuji rozhodnutí demokratické většiny. Bylo by navýsost zbabělé, abych zahazoval svoji stranickou legitimaci v době, kdy to KSČM potřebuje. Jsem přece komunista, a ten se nevzdává ve chvíli, kdy se nedaří.To, co naše strana potřebuje nyní, je semknout se a zapomenout na to, zda jsem volil Vojtu, Pepíka či Katku. Po neúspěšných volbách jsme si už vše podstatné a důležité vyříkali. Je nesmyslné a sebezničující pokračovat v jitření ran a v útoku do vlastních řad. Voliče nezajímají naše vnitřní spory, ale to jak budou žít, a co jim můžeme nabídnout. Takže zanechme vnitřních sporů a ukažme konečně lidem realizaci programu KSČM! Co třeba podpora mladých v bytové otázce? Kdo má dnes dva miliony na to, aby si pořídil byt? Pojďme dál. Nabídněme lidem svoji sociální politiku, jež umožní sociální jistoty a důstojný život proměnit v praxi. Vždyť po listopadu 1989 nedostatečně řešená důchodová politika způsobila mizernou životní úroveň mnohých penzistů.

Proto je nezbytně nutné po sjezdu udělat velkou tlustou čáru za neúspěchy a spory. Staňme se opět jednotnou a silnou levicovou stranou, která osloví voliče. Z četných diskusí mezi lidmi vím, že lidé nás potřebují, přece je nezklameme! Ať se náš program zase pro voliče stane jasným a srozumitelným. Prosazujme náš program a naše body razantněji. Buďme zase vidět mezi lidmi tak, jak dříve. Z poslaneckých lavic či sekretariátů nikoho neoslovíme. Jestli toto nedokážeme, nemusí v blízké budoucnosti KSČM existovat. To není úkol jen pro vedení strany, ale pro všechny naše členy. Věřím, že společně to dokážeme.

Radek NEJEZCHLEB, předseda OV KSČM Jindřichův Hradec

Fotogalerie

Autor: 
Radek NEJEZCHLEB, předseda OV KSČM Jindřichův Hradec
Zdroj: 
Vlastní autora. Foto: autora, vlořil: milfi