Ženy v KSČM usilují o naplnění rovnosti

16. 4. 2018

Nápady pro zkvalitnění práce KSČM, podpořené osobními zkušenostmi z každodenního života žen, zazněly v sobotu na celostátním setkání členek komunistické strany, které se uskutečnilo v Praze. »Chceme diskutovat o tom, co můžeme jako členky KSČM udělat, abychom se jako strana vrátili na voličské výsluní,« zahájila aktiv předsedkyně pořádající Komise žen ÚV KSČM Soňa Marková.

V úvodu účastnice odsoudily útok USA, Velké Británie a Francie na Sýrii. »Použití vojenské síly bez mandátu Rady bezpečnosti OSN považujeme za zločin a porušení mezinárodního práva... Státy, které zaútočily na Sýrii, jsou odpovědné za eskalaci válečného konfliktu,« uvedly ve svém prohlášení s tím, že nesouhlasí se vstřícným postojem diplomacie ČR »vůči agresi znamenající hrozbu pro světový mír a bezpečí«. Jako jediné možné řešení vidí mírové jednání. Tato událost, podle místopředsedy ÚV KSČM zodpovědného i za občanský sektor Jiřího Dolejše, jenž se aktivu zúčastnil, nemůže nemít dopad na vyjednávání o možné podpoře vládě. Protože jako levice, i jako lidé, nesmíme patřit do houfu válečných štváčů, dodal.

Marková shrnula, jaká je situace v postavení žen u nás: ČR obsadila ve světovém žebříčku rovnosti žen a mužů až 88. místo. Pozitivní je rovný přístup ke vzdělání a zdravotní péči, špatné výsledky však dosahujeme na trhu práce a slabé je zastoupení žen ve veřejném životě. Muži jsou více placeni než ženy na srovnatelných pozicích – rozdíly činí 22 procent, průměr EU je 16procentní. V tomto zaujímá ČR v rámci EU druhé nejhorší místo po Estonsku. V České republice je nyní nízká nezaměstnanost, přičemž matky malých dětí mají problém získat zaměstnání. »Prosazování rovnosti a solidarity je moderní levicový program, tedy to je i cesta, jak vrátit pozici naší straně ve volbách,« zdůraznila Marková.

Své zkušenosti přednesla někdejší primátorka Havířova a současná zastupitelka Milada Halíková.

Bojovat proti stereotypům

Účastnice na základě diskuse zformulovaly doporučení KSČM: prosazovat rovné příležitosti žen a mužů, bojovat proti stereotypům v myšlení a aktivně podporovat vzdělávání členů a členek. Žádají více žen na kandidátní listiny prostřednictvím závazného kritéria (dosud doporučení). V programových otázkách navrhují důsledně prosazovat rovné odměňování žen a mužů ve srovnatelných pozicích, opatření ke slaďování pracovního a osobního života, tj. především flexibilní úvazky s úpravou pracovní náplně a spravedlivého odměňování, včetně výpočtu důchodu (to zaznělo například v příspěvku Jany Vaisharové z jižní Moravy), a kvalitní finančně dostupná předškolní zařízení i další služby pro rodiče. Důležité je zálohové výživné a zohlednění trvale pečujících a ošetřujících osob při výpočtu výše důchodu tak, aby neupadaly do chudoby. Samozřejmostí je odmítnutí domácího násilí a nepřijatelnost všech projevů sexismu.

V diskusi vystoupila např. starostka Horních Bludovic na Karvinsku Jana Pohludková, která se snaží obec s 2300 obyvateli rozvíjet i v souladu s potřebami rodin a žen. Zastupitelstvo usiluje o novou základní školu a rozšíření mateřské školy. Zkušenosti práce odborů ve Škodě Auto přednesla Alena Grospičová z Mladé Boleslavi, ve mzdách nejsou rozdíly mezi zaměstnanci a zaměstnankyněmi. Na nesmyslnost neproplácení prvních tří dnů nemoci, »což nemohla vymyslet žena,« upozornila Marie Pavlovičová, předsedkyně OV KSČM Strakonice a předsedkyně tamního LKŽ. Zkušenosti žen v zahraničí přednesly Tereza Čechová Humpolcová z Tišic na Mělnicku a Dagmar Švendová z Břeclavi.

Aktiv pozdravil předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip, který členkám strany poděkoval za práci pro veřejnost. Jejich sjednocený postup považuje za »jednu z cest, že to bude v KSČM fungovat«. Věnoval se, podobně jako poslankyně Miloslava Vostrá, některým tématům, jež jsou diskutována při povolebních vyjednáváních: zálohové výživné, valorizace důchodů aj. Na stále se snižující sociální postavení starodůchodců poukázala Helena Hendrychová z Prahy. Dolejš reagoval, že KSČM rozhodně není stranou, která by se o seniorské problémy zajímala jen před volbami

Autor: 
mh
Zdroj: 
ihalo.cz