Filip: Útok na Sýrii může mít katastrofický dopad

15. 4. 2018

Česká republika se v reakcích na útok USA, Británie a Francie na Sýrii rozchází. Zatímco někteří čeští politici i ministerstva zahraničí a obrany jej podpořili, komunisté, SPD i Hrad útok kritizují.

»Jednoznačně odsuzuji útok USA, Británie a Francie v Sýrii. Vojenské ataky nikdy nepřispěly k řešení, naopak přiostřují napětí a právě tento útok může mít katastrofický dopad,« reagoval na situaci předseda ÚV KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

Europoslankyně Kateřina Konečná označila útok za bezprecedentní porušení mezinárodního práva. »Bez důkazů si opět hrajeme na světové četníky a snažíme se některým ukázat, jak jsme silní! Zahraniční politika se poslední dobou točí kolem toho, že se někdo něco domnívá, a na základě toho se dělají tvrdá opatření. Místo toho, abychom počkali na to, až to bude vyšetřeno,« uvedla.

Místopředseda ÚV KSČM Josef Skála v nedělní Partii na Primě uvedl, že pokud by byl útok proveden na sklady chemických zbraní, tak v tuto chvíli by se musel »vznášet obrovský mrak nad celou Sýrií, ale i Tureckem, Izraelem a dalšími zeměmi«. »Nic takového se nestalo, to znamená, že tam žádné chemické zbraně zřejmě nebyly,« uvedl. Je také podle něho potřeba se zamyslet nad tím, zda by USA, Británie a Francie riskovaly takovou ekologickou katastrofu. »To jsou naprosto zřejmá fakta a na ně nikdo zatím odpověď nedal,« dodal Skála.

Brutální porušení ustavujícího dokumentu NATO

Vadí mu, že premiér a někteří ministři útok podpořili, téma je podle něj potřeba otevřít při jednáních s ANO o toleranci vládě. »Česká vláda by neměla jednat v rozporu s národními a evropskými zájmy a to se bohužel v tomto případě stalo,« uvedl Skála. Komunisté podle něj budou chtít vědět, zda vláda hodlá podobné kroky činit i do budoucna. »Agrese proti Sýrii nemůže nebýt velké téma při jednání s ANO. Tím spíš, že už se jedná o třetí krok stejným směrem. My bychom byli spokojeni třeba v případě, že by se premiér Andrej Babiš zavázal, že se bude řídit ustavujícím dokumentem NATO - Washingtonskou smlouvou, kde její první článek říká, že vojenskou sílu lze použít v případě vnějšího napadení nebo na základě rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. Tentokrát to bylo porušeno brutálně,« uvedl Skála. Pokud se k tomu Babiš nezaváže, Skála podle svých slov začíná mít s případnou podporou vládě velký problém.

Premiér Andrej Babiš (ANO) však nečekaně svou jasnou podporu útoku zpochybnil. »Nebylo to jednotné stanovisko vlády. Naši dva ministři jen soutěžili v silných prohlášeních. Já myslím, že by bylo lepší, kdyby ten úder byl se souhlasem Rady bezpečnosti OSN. Ten útok nic neřeší. Problém lidí, co tam žijí, a celé Sýrie to neřeší. Eskalace napětí mezi USA a Ruskem není dobrá,« řekl Babiš po schůzce s prezidentem v Lánech. Útok podpořil zejména ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO).

Vojenské řešení je až to poslední

»Než spustit válku, která zničí i důkazy o chemických zbraních v Sýrii, je odpovědnější, aby mocnosti zasedly zpátky k jednacím stolům,« reagoval na oficiálním Twitteru strany místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš.

Útok odsoudil také předseda parlamentní skupiny přátel Sýrie a předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska Stanislav Grospič (KSČM). »Sdružení jednoznačně nekompromisně odsuzuje toto hrubé porušení mezinárodního práva, stability a míru ve světě, regionu Blízkého východu a Sýrii, kterého se dopustili prezidenti Trump, Macron a premiérka Mayová,« uvedl. (Celé prohlášení uvádíme na str. 4.)

Kriticky se vyjádřil i mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. »Vojenské řešení je vždy až to poslední,« uvedl. Vojenskou akci kritizoval také předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura. »USA a jeho spojenci se neumí vyrovnat s vítězstvím Syřanů a Rusů nad islamisty, což způsobilo posílení vlivu Ruska v regionu,« uvedl.

Část politiků naopak útok na Sýrii podpořila. Šlo o politiky ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Zdrženlivější byli Piráti a ČSSD, kteří užití chemických zbraní rovněž odsoudili, zásah spojenců ale podle nich sám o sobě k vyřešení situace v Sýrii nepovede.

Autor: 
jad
Zdroj: 
ihalo.cz