KSČM neprosadila ve sněmovně zákon o "přeběhlictví"

12. 4. 2018

Přeběhlictví bude i nadále patřit k politické »kultuře« českého parlamentu. Sněmovna totiž odmítla návrh KSČM na rozšíření možností, kdy zákonodárce může přijít o svůj mandát. Pro zamítnutí ústavní předlohy hlasovali zástupci všech stran kromě komunistů.

Poslanci, kteří se dostali do Sněmovny na kandidátce konkrétní politické strany a voliči jim dali své hlasy pro konkrétní politický program, budou moci nadále bez jakékoli újmy zradit jak stranu, tak i voliče, kteří jim dali důvěru. Stejně tak nepřijde o mandát zákonodárce pravomocně odsouzený k nepodmíněnému trestu za úmyslný trestný čin.

Předseda mandátového a imunitního výboru sněmovny Stanislav Grospič za předkladatele při zdůvodnění návrhu zdůraznil, že jde o to, aby v průběhu volebního období nedocházelo k přechodům jednotlivců či celých skupin zvolených poslanců k jiným politickým stranám nebo do jiných, i nově vytvořených poslaneckých klubů. A to i takových politických stran a uskupení, které se nezúčastnily regulérně volební soutěže o své místo v Poslanecké sněmovně. »Chování některých poslanců v minulosti jasně ukázalo, že dochází k vážnému narušení nejen důvěry občanů v politický systém, ale i fungování ústavního systému jako takového,« uvedl. Tvrdí, že tím také dochází k deformaci rozhodnutí suveréna, jímž je občan-volič, který spojil odevzdání svého hlasu s určitým vymezeným programem, se nímž jednotlivé politické strany a hnutí prostřednictvím svých kandidátů předstoupily před občany a usilovaly o své zvolení garancí realizace programu. »Je to občan, který na základě právní úpravy dává při volbách svůj hlas kandidátovi na kandidátní listině volební strany a umožní mu tak zisk mandátu poslance či senátora,« dodal Grospič.

Předseda mandátového a imunitního výboru sněmovny Stanislav Grospič.

Kritici: předloha je v rozporu s Ústavou

Kritici návrhu KSČM, vlastně příznivci přeběhlictví, tvrdili, že je v rozporu s Ústavou a Listinou základních práv a svobod. »Máme tzv. volný mandát, nejsme vázáni žádnými příkazy, nemáme mandát vázaný,« prohlásil Jan Chvojka (ČSSD)

Marek Výborný (KDU-ČSL) připomněl, že poslanci a senátoři vykonávají mandát z Ústavy osobně a nejsou vázáni žádnými příkazy. Ztráta mandátu kvůli přeběhlictví podle něj omezuje práva zákonodárců, »postih změny politického smýšlení je v rozporu s Ústavou,« zdůraznil Výborný. Podle exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) by úprava proti přeběhlictví významně změnila ústavní systém ČR. Současně uznala, že o zániku mandátu při odsouzení poslance či senátora by klub ANO byl ochoten diskutovat.

Grospič připomněl, že v minulém volebním období se obdobný návrh KSČM dostal do druhého čtení a sloužil jako podklad k širší diskusi nad rámec Ústavy a problémů s ní spojených v rámci ústavních problémů diskutovaných na půdě Poslanecké sněmovny. Vyslovil přání, aby se tak stalo i tentokrát. Neuspěl však u 125 ze 151 poslanců, kteří dali zapravdu Bendovi. »Je zbytečné se trápit touto ústavní změnou, která stejně nemá šanci projít,« zdůvodnil Marek Benda svůj návrh na zamítnutí předlohy hned v prvním čtení.

Autor: 
ku, jad
Zdroj: 
ihalo.cz