Vláda se odkopala: skutečné referendum nechce

5. 4. 2018

Vláda včera odmítla návrh zákona o obecném referendu z pera KSČM. Komunisté jsou odmítnutím i vládními argumenty šokováni. Mohou ohrozit i jednání o podpoře nově vznikající vládě.

Vládě se nelíbí na návrhu KSČM, že by podle něj šlo hlasovat o vystoupení z NATO či z Evropské unie. »0 složitých otázkách vnitřní i zahraniční politiky rozhodují zvolení zástupci, kteří mají z titulu svých funkcí řadu odborníků schopných posoudit a obhájit kupříkladu zahraničněpolitické zájmy České republiky,« uvádí se ve stanovisku, které k návrhu přičinilo ministerstvo zahraničí.

Další výtkou je údajný nízký počet podpisů nutný pro vyvolání referenda. O vyhlášení referenda by mohla podle návrhu KSČM požádat vláda, nejméně 101 poslanců nebo 41 senátorů a lidé na základě petice s nejméně 100 000 podpisy. »Pouhých 100 000 je podle vlády málo,« řekl po včerejším jednání kabinetu místopředseda vlády v demisi Richard Brabec (ANO).

Třetí hlavní důvod, proč vláda návrh odmítla, je, že v něm chybí stanovení kvora pro platnost rozhodnutí v hlasování, jak je uplatňováno např. v případě krajského či místního referenda. »Pouhá nadpoloviční většina zúčastněných hlasujících se jeví nedostatečná k zajištění legitimity,« uvedlo ministerstvo vnitra.

Návrh KSČM byl propracovaný

Stínový ministr spravedlnosti KSČM a spoluautor návrhu Stanislav Grospič neskrýval z vládních argumentů rozčarování. »Je to příkřejší postoj než u předchozích vlád, což je pozoruhodné. Ve chvíli, kdy nás vláda zároveň žádá o podporuj povzdechl si Grospič. Podle něj argumenty vůči mnohem horšímu návrhu SPD nebyly zdaleka tak tvrdé. »Náš návrh je oproti návrhu SPD mnohem propracovanější a komplexnější. Návrh SPD byl velice špatný, šlo o jakýsi slepenec různých návrhů z minulosti. A přesto vláda dala najevo chuť na něm stavět Pravda, bylo to ještě v době nesmělých námluv ANO s SPD,« podotkl sžíravě Grospič.

Nejnestoudnější je podle Grospiče argumentace k možnosti vypsat referendum o mezinárodních smlouvách, a tedy třeba vystoupení z NATO či EU. »0 vstupu do EU rozhodovalo referendum. Tehdy byli lidé schopní posoudit zahraničněpolitické zájmy ČR. Dnes už nejsou? Ten argument je zcela nerelevantní a jen znovu dokazuje lokajský postoj této vlády k EU a NATO,« nešetřil kritikou Grospič.

Úder vyjednávání o vzniku vlády

Podle něj je včerejší krok vlády tvrdým úderem vyjednávání o vzniku budoucí vlády. »Chápu to jako zprávu, že s námi vláda vyjednávat nechce. Počítá jen s podporou svých vlastních návrhů. To od nás ale dostat nemůže. Já osobně budu nyní hodně zvažovat podporu této vládě,« uvedl Grospič. Nicméně dodal, že komunisté jsou připraveni hledat o referendu kompromis. Jsou připraveni se bavit o otázkách kvora či zvýšení počtu podpisů pod petici. Ale pokud chce vláda stavět na návrhu o referendu z pera ČSSD, s podporou komunistů podle Grospiče počítat nemůže. »Ten návrh nese neblahý rukopis Jiřího Dienstbiera, je špatný a pro nás nepřijatelným zdůraznil stínový ministr KSČM.

Lidé by podle představ poslanců KSČM nemohli v referendu rozhodovat například o základních právech a svobodách, o daních, odvodech a státním rozpočtu, o výkonu soudní moci a o závazcích, které pro ČR vyplývají z mezinárodního práva. Přípustnost otázky by mohl posuzovat Ústavní soud. Referendum by vyhlašoval prezident, přičemž by se mohl za určitých okolností rozhodnout, že jej nevyhlásí. Prezident by ale naopak musel všelidové hlasování vypsat podle předlohy při přijímání nebo změně ústavy a ústavního zákona, při ratifikaci mezinárodní smlouvy, která by převáděla národní pravomoci, při přijetí eura a při vystoupení CR z EU. Učinil by tak i bez návrhu, a to potom, co by dostal příslušnou normu k podpisu.

Komunistický návrh je v pořadí třetí předloženou úpravou všelidového hlasování. Poslanci se už začali zabývat předlohou SPD Tomia Okamury. Přísnější pravidla všelidového hlasování předpokládá ústavní návrh ČSSD. Brabec včera přiznal, že to je návrh, který se hnutí ANO zamlouvá nejvíce. 

Autor: 
ste
Zdroj: 
Haló noviny, 5.4. 2018, str. 1