Pro vedení KSČM nebude nadcházející období lehké. Budou předčasné volby?

3. 4. 2018

Polovina Čechů si myslí, že nejvhodnějším řešením současné politické situace jsou předčasné volby.

Naproti tomu 45 % si umí představit vládu hnutí ANO a ČSSD s podporou komunistů, uvádí průzkum agentury Median. 

Průzkum pro Český rozhlas se uskutečnil na konci března, zúčastnilo se ho 1013 respondentů. Z jeho výsledků vyplývá, že největší počet Čechů, přesněji polovina dotazovaných, si přeje předčasné volby. Menší podpory se dočkaly varianty vlády ANO s ODS i menšinový kabinet ANO. 

S názory veřejnosti se ztotožňuje stále více hlasů komunistů. Ti jsou, zvláště po posledních nelogických rozhodnutí vlády, stále více vůči tolerování vlády ze strany KSČM rezervovanější a obezřetnější. Tomu odpovídají i závěry posledního 11. zasedání  ÚV KSČM ze dne 24. března tohoto roku, kde je přímo uvedeno: ..."V případě, že hnutí ANO 2011 se spolu s KSČM nezasadí o přijetí a prosazení zákona o zdanění finančních náhrad tzv. církevních restitucí a zároveň bude prosazovat rozšíření vojenských zahraničních misí Armády ČR nad současný stav, jednání o možné podpoře vlády ukončit".

Zbývá odpovědět snad na nejkardinálnější otázku. Lze vůbec hnutí ANO a uzavřeným dohodám věřit? Odpoví si na tuto otázku plénum ústředního výboru, nebo snad X. sjezd KSČM, jak mnozí navrhují? Každopádně pro vedení strany nebude nadcházející období lehké.

Autor: 
jk
Zdroj: 
Vlastní