Sportovní verze "české hymny"? Nemám jiné slovo než hluboké zděšení

29. 3. 2018

Dnes večer jsem konečně vyposlechla novou verzi ,,české hymny". Tedy úpravu soudobého skladatele pana M. Boka... Nemám slov! Celý život jsem obětovala hudbě, klasickou hudbou se ,,živím" a považuji ji za poslání...   Nemám jiné slovo než hluboké zděšení. Proč ta pompéznost, příšerná harmonie, místy až disonance, protože soudobí skladatelé považují klasické zákony harmonie za přežitek! Tlustý orchestr, rychlé tempo, k tomu jakési žvásty z TV 1 o názoru TGM na českou hymnu ... A samozřejmě pan ministr kultury v „demisi" Ilja Šmíd, kterého zná moc dobře můj manžel, obhajoval tuto děsnou inovaci. Byli spolu v AUSu na vojně... Ono nestačí, že jsou diváci doslova vyháněni z divadel a koncertních sálů, když samozřejmě předem zaplatí vysoké vstupné, ale k dovršení všeho se z prosté písně stává ,,hymnus" rádoby obrovského národa, který prý neumí přijímat ,,nové věci". Děkuji, vážení, ale tohle NE! A naši sportovci, kteří si prý tuto změnu vyžádali, ať se snaží, aby na té první příčce stáli častěji! Já jim do sportu také nemluvím. Nechť skromně poslouchají tuto píseň, naučí se nejen oni, ale i mnozí politikové řádně SLOVA i MELODII, se kterou šli naši předkové na jistou SMRT či do boje za VLAST!!! Považuji tuto ,,úpravu" za paskvil a pohrdání českým národem ... Pište si svá díla, ale neničte KLASIKU, která tento národ provázela v dobách nejtěžších!!!

.............................................

Názor autorky příspěvku není osamocen. Například:

- Miloš Ježil, laurát Pražského jara, Dvořákovy soutěže, emeritní sólista ND, Státní opery v Praze, DJKT v Plzni, ND Moravskoslezského v Ostravě, Semper Oper Dresden, atd.

- Alena Žáková. (blíže o autorce). Po studium na Státní jazykové škole v Praze a po složení státní zkoušky z jazyka francouzského a ruského přijata na Státní konzervatoř v Praze – obor solový zpěv.  Po absolutoriu následuje angažmá v Divadle J.K.Tyla v Plzni , dále Hudebním divadle v Karlíně, v Národním divadle Moravskoslezském v Ostravě,  host Státní opery Praha. Je vítězka několika mezinárodních pěveckých soutěží. Hostování : Zurich, Winterthur, Moskva, Gera, Berlin, Riga, Katowice, Innsbruck, Dijon, Ulánbáthar, Praha, atd…  Je  hlasovým pedagogem  nejen v ČR, ale i v Německu. Repertoir je interpretován v 6 světových jazycích.

Autor: 
Alena Žáková
Zdroj: 
fb