Reakce představitelů KSČM v médiích k vyhoštění tří ruských diplomatů - 26. 3. 2018

27. 3. 2018

Česká republika vyhostí tři členy ruského diplomatického personálu v reakci na otravu bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii. Je to výraz solidarity s Británií po útoku, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň uvedl, že »Rusko překročilo veškeré meze«, když označilo ČR za možnou zemi původu nervového jedu novičok použitého k útoku v Británii. Nejen k tomu se v pondělí 26. března na ČT24 a Radiožurnálu vyjádřili místopředseda ÚV KSČM Josef Skála, předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a místopředseda poslaneckého klubu Leo Luzar.

Josef Skála ČT24, Devadesátka
RUsko udělalo přesně to, co jsme udělali my na jeho adresu. Ano, bez důkazů nás obvinilo. Kdyby ale Rusko pokaždé po nějakém nehorázném obvinění na svoji adresu vypovídalo naše diplomaty, tak už by naše ambasáda byla dávno prázdná.
Co se týče výroby Novičko. Nalistujte si časopis Chemické listy, to je odborný časopis, kde je v roce 2011 poměrně podrobný návod, jak si Novičok vyrobit. Takže to nemůže být utajená věc, jak říkáte. Najdu vám spoustu amerických a jiných zdrojů o tom, že to znají jinde a vyráběli jinde. Například v Porton Downu nebo ve Fort Derrick.
Z Downing Street vzešlo tvrzení Tonyho Blaira, že v Iráku jsou zbraně hromadného ničení. To tvrzení vedlo k usmrcení statisíců lidí a byla to lež. Komise lorda Chilcota zjistila, že to byla lež a Tony Blair se třásl, aby ho náhodou nezavřeli za katr. Tak buďte tak laskaví a respektujte fakta. 

Více v záznamu na ČT24 - http://www.ceskatelevize.cz/porady/11412378947-90-ct24/218411058130326/v...

Pavel Kováčik, Radiožurnál
vyhošťění jako nástroj k řešení diplomatických sporů se používá jako jeden z krajních prostředků. Podle mého soudu je to neadekvátní, protože zatím nebylo dokázáno to, co tvrdila britská strana, že za tím bezesporu stojí Rusko. Zatím jsme se nestali svědkem ani jednoho důkazu. Zatím to jsou pouze tvrzení, že to byly Rusové.
Jen ze solidarity se k vyhoštění ruských diplomatů přidávají i některé další země Evropy, není to ale převážná většina.
Co se týče aktivity prezidenta Zemana, který uložil BIS pátrat po tom, jestli byl Novičok na území ČR vyvíjen nebo skladován, myslím si, že je to naprosto v pořdáku. Pan prezident má na rozdíl od pana Farského pochybnosti, jestli je to pravda nebo není a chce se ujistit, jestli to tak mohlo nebo nemohlo být. Já závidím Starostům a panu Farskému, že už minulou středu měli tak silné informace o vině Rusu, že posílali otevřený dopis ministru zahraničí Martinu Stropnickému s podporou vyhoštění ruských diplomatů. Dle mého soudu je to tak trošku lokajský přístup českých politiků. Já si vážím těch, kteří v Evropě vyhoštění nepodpořili.

Více v záznamu na Radiožurnálu

Leo Luzar, ČT24, Události, komentáře
To, co se tady odehrává, je trochu předasné. Já bych si tady dovolil použít citaci pana premiéra, který říkal, "že je tady nutno držet kabinu". Jinými slovy, my vlastně nevím, co se děje, ale jelikož všichni v té kabině bojujeme a jdeme dopředu, tak se přidáme. Nevím, ale jestli zrovna v tomto případě je ideální tuto "kabinu" držet. My tady vysíláme do světa signál, že "budeme s váma, byť nemáme důkazy, budeme držet tu kabinu, ať se děje, co se děje, a to je naprosto špatně.

Nejsou žádné důkazy, nikdo je nepředložil. Já jsem očekával, že pan premiér přijde z té vrcholné schůzky představitelů Evropské unie a řekne "tak, vážení občané, byly nám zde předloženy důkazy, tajné služby celé Evropy nám sdělily, jak to je a já jsem nabyl velice vážného dojmu, že prostě tak to je a že mají pravdu". Ale když si to přečtete, tak to tam nikde nezaznělo. 

Více v záznamu na ČT24 - http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/2184110...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24 a Radiožurnál