Byl to politický boj uvnitř pravice

10. 3. 2018

Babišovu vládu bez důvěry Sněmovny neomezí požadavek nečinit nevynucené personální změny, jak by si to přála část opozice. Po čtyřech hodinách hádek, obviňování, emocí a kritiky nakonec poslanci neschválili návrh programu schůze k personální politice kabinetu.

Schůze svolaná z iniciativy šesti stran tak ani nezačala. Hovořit mohli jen premiér, ministři a předsedové klubů a stran. Proti programu schůze hlasovali jen čtyři zástupci ANO, zbytek hnutí, stejně jako poslanci KSČM a SPD se hlasování zdrželi. Pro schválení programu bylo jen 59 členů ostatních stran.

Na jednání nevystoupil žádný zástupce KSČM. »My jsme to téma považovali za nadbytečné a byl to politický boj uvnitř pravice. Nebyl to boj mezi pravicí a levicí, nebyl to boj ideologický. Jeden z kolegů v našem klubu řekl, že se natahují úředníci, kteří dosud vládli, s těmi, kteří posty chtějí obsadit,« vysvětlil Haló novinám postoj předseda klubu Pavel Kováčik s tím, že to tudíž není téma pro KSČM zajímavé. »A navíc skutečně není rozdíl mezi vládou v demisi a vládou, která v demisi není. Ústava ani jiné zákony mezi tím nerozlišují. Jestli má ministr důvodné podezření nebo důvodné obavy, že některá z jeho podřízených složek nefunguje tak, jak má, má právo to řešit,« zdůraznil Kováčik. Něco jiného by podle něj bylo, kdyby vláda v demisi vládla déle než půl nebo tři čtvrtě roku, kdyby nebylo vidět na řádný konec situace. Vyjednávání však probíhají. »Šlo spíš o politické přetahování. Škoda toho času,« dodal ke slovní přestřelce.

Kritici vlády mluvili hlavně o personálních změnách. Nelíbí se jim odvolávání náměstků ve státní službě, generálního ředitele České pošty Martina Elkána, šéfa CzechInvestu Karla Kučery nebo ředitelů dvou fakultních nemocnic. Kritizuje i údajný Babišův tlak na rezignaci ředitele GIBS Michala Murína. Proto vyzývali kabinet ke zdrženlivosti.

Jen měníme hospodyně, které špatně uklízely

Premiér Andrej Babiš (ANO) zdůraznil, že jeho vláda zásadní a nevratné kroky nedělá, nic neprivatizuje a neprovádí ani žádné politické čistky na úřadech. Podotkl, že kabinet je legitimní a Ústava ho v pravomocích neomezuje. Personální změny na ministerstvech předseda vlády označil za výměnu hospodyň, které špatně uklízely. Odmítl tím tvrzení předsedy klubu lidovců Jana Bartoška, že by se kabinet choval jako dočasný nájemník bytu, který v něm vybourá příčky a rozbije kuchyňskou linku. »My jenom měníme hospodyně, které špatně řídily ty domácnosti a špatně uklízely. My nic nebouráme. My jsme byli přesvědčeni, že ti lidi tam nemají co hledat už předtím, než jsme byli ve vládě,« uvedl Babiš. Podle něj vláda vypisuje výběrová řízení a ANO nemá straníky, kteří se klepou na post někde na poště. »Jsem celkem rozpačitý, nechápu, proč byla svolána tato mimořádná schůze,« uvedl.

Premiér sdělil, že při systemizaci míst ve státní službě vláda snížila počet politických náměstků z 31 na 20 a zrušila 14 náměstků pro řízení. Připomněl personální změny za premiéra Mirka Topolánka (ODS), nazývané noc dlouhých nožů. »My to neděláme takhle, my to neděláme politicky. My to děláme podle kvality lidí,« prohlásil Babiš.

Důvody změn ve svých rezortech odůvodňovali někteří ministři. Ministryně práce Jaroslava Němcová informovala, že odvolání čtyř náměstků nebylo čistkou, ale snahou zefektivnit činnost ministerstva. Podobně svůj postup hájili ministryně financí Alena Schillerová nebo ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. Ministr zahraničí Martin Stropnický odmítl, že by odvolání jeho dvou náměstků bylo nějakou masivní výměnou. Ministr kultury Ilja Šmíd zdůraznil, že každý ministr, i ten v demisi, má svou odpovědnost. »Pobírám plat a mám za ten plat sedět ve své kanceláři a mávat na své příspěvkové organizace? Mám mávat na své podřízené, dělejte si vlastně, co chcete?,« tázal se.

Vláda nemá dělat »čistky«

Podle předsedy ODS Petra Fialy má Babišův kabinet legitimitu jen svítit a topit a chovat se zdrženlivě - jde o otázku dobrých mravů. Kabinet podle něj vznikl především na základě »ústavní svévole« prezidenta Miloše Zemana s cílem, aby co nejdříve skončila předchozí Sobotkova vláda v demisi. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek tvrdí, že by vláda měla přistoupit k politickým čistkám až poté, co dostane důvěru Sněmovny pravděpodobně díky hlasům radikální levice a extremistů, tedy KSČM a SPD. Vláda bez důvěry má podle jeho slov dodržovat i nepsané zvyklosti podobné těm, že se »nesmrká do rukávu a nechodí na záchod na veřejných místech«. Babišově týmu vytkl, že systemizaci využívá k tomu, aby vyhodil lidi pro osobní spory nebo pro jejich kontakt s nějakou politickou stranou. Jako příklad uvedl postup ministra zemědělství Jiřího Milka (ANO), který v den nástupu do funkce rozhodl o zrušení sekce ekonomiky a informačních technologií v čele s náměstkem Zdeňkem Adamcem, který podle Bělobrádka ušetřil státu 900 mil. Kč. Milek kontroval, že v zemědělství 30 let pracoval, takže všechny kroky náměstků na něj měly osobní dopad. Podle něj je třeba šetřit. »Udělám všechno pro to, abych zeštíhlil strukturu ministerstva zemědělství, bylo tam 11 náměstků, já jich budu mít sedm,« řekl.

Servítky si nebral šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Uvedl, že premiér pravicové opozici vyčetl její kritiku personálních opatření v podstatě slovy: »Proč nám vyčítáte naše exkrementy, když už bylo nakaděno před námi?« Předseda klubu ČSSD Jan Chvojka avizoval, že sociální demokraté předloží novelu služebního zákona, která by zabránila účelovým změnám systemizace služebních míst na základě politického trička. Šéf Pirátů Ivan Bartoš zase zpochybnil výběrová řízení na vedoucí pozice, která vláda vypsala. Neexistuje podle něj záruka správného výběru kandidátů.

Premiér Babiš obvinil některé strany, že ve skutečnosti nechtějí vyjednávat o možné podpoře vlády ANO. Za pokrytecké označil, že si pravice přeje vládu bez Babiše, když ANO na jeho účasti ve vládě trvá. »Všechno jste zbourali. Dejte mi kuchařku, jak mám s vámi jednat, jsem úplně blbej, neumím to... Představte si, že jsem robot, tady si strčím nějaký čip a budu s vámi jednat, já už nevím co,« uvedl.

Babiš také obvinil opozici, že posiluje rozdělení společnosti, které podle něj vzniklo po první volbě Miloše Zemana prezidentem. Zpochybnil i oprávněnost demonstrací kvůli tomu, že figuruje v seznamech komunistické tajné policie StB jako agent. »Už si to konečně zapište, nebyl jsem agent, nebyl. Tak už přestaňte mě urážet a lhát. Vy tady štvete proti mně,« rozčílil se premiér.

Autor: 
ku, jad
Zdroj: 
ihalo.cz