Svoboda slova není svobodou lhát

9. 3. 2018

 Místopředseda ÚV KSČM Josef Skála odsoudil postoj poslanců, kteří při projevu prezidenta odešli. Vidí ho jako tragikomický. »Když ty, co se pasují na jediné demokraty, uráží kritika loupežníka tisíciletí, je z toho parádní kouzlo nechtěného. Odchod pražské kavárny z inaugurace prezidenta republiky vysílá jasnou zprávu«, uvedl Skála na Twitteru KSČM. Jasné zastání našel Miloš Zeman také u šéfa SPD Tomia Okamury.

Na adresu poslanců, kteří opustili Vladislavský sál, Okamura řekl, že znevážili slavnostní akt a dokázali, že nejsou demokraté. Na adresu České televize pak řekl, že »někteří novináři si pletou svobodu slova se svobodou lhát«.

Jasně se za Zemana postavil též místopředseda ČSSD Jiří Zimola, za »vyvážený« jeho projev označil šéf ČSSD Jan Hamáček.

Rozpaky vyjádřil předseda ANO a premiér v demisi Andrej Babiš. »Čekal jsem jiný projev«, podotkl lídr ANO, jindy k prezidentovi dosti vstřícný. Zeman v projevu rovněž zrekapituloval, že absolvoval přes 4000 setkání, na kterých se mnohé naučil. »V tomto úsilí chci nyní pokračovat. Bez kontaktu s občany není prezident plnohodnotným prezidentem«, řekl Zeman.

Pokud se hlava státu považuje za součást vyvolené elity, je podle Zemana pouze ornamentem na státní budově. Prezident v závěru projevu řekl, že chce ve druhém volebním období podporovat aktivní občanství.

Autor: 
Místopředseda ÚV KSČM Josef Skála, vložil: jk
Zdroj: 
Haló noviny