OTÁZKY PRO …

8. 3. 2018

V Senátu PČR byli 20. ledna 2018 oceněni starostové obcí, kteří své funkce vykonávají déle než dvacet let. Byl mezi nimi i starosta Jetětic, komunista Ladislav Novotný. Starostuje tam už 28 let! Zeptali jsme se ho:

1. Na co vzpomínáš nejraději z dosažených úspěchů v obci za dobu svého starostování, co pokládáš za svoji největší zásluhu?

2. Jsi ve funkci už sedm volebních období. Jak se na tu dobu zpětně díváš? Jinak řečeno – „dalo se to vydržet“ nebo Ti to přinášelo uspokojení?

Ladislav Novotný nám odpověděl:

1. To, co se v obci podařilo udělat, neberu jenom jako svoji zásluhu. Taky bych těžko vybíral, který úspěch byl největší. Od roku 1990 už máme vodovod, vyasfaltované skoro všechny komunikace, vybudované dvě čističky odpadních vod (a třetí ještě postavíme). Podařilo se nám získat dotace, a to nám pomohlo vysadit čtyři nové aleje, obnovit jeden rybník a druhý vybudovat. Bude se kde koupat (bez sinic, které se vyskytují na přehradě) a budou i ryby. Úspěšně skončilo i řešení některých majetkových problémů, například se podařilo zachovat obecní hřiště, objekt pošty, hasičárnu. Snad se bude v budoucnu cenit nejvíce vybudovaná infrastruktura pro výstavbu rodinných domků. Prodáno je už 47 parcel a jsou určeny na trvalé bydlení. Obec by se měla rozrůst o 50 domků. Také jsme postavili 8 bytů pro místní občany a jejich děti.

2. Práce starosty je především každodenní služba pro spoluobčany a jejich

důvěra je za ní odměnou. Cítím jí například, když přijdou a přidají se mně při výkopech pro náš vodovod. Asi 12 km potrubí dnes už dodává vodu všem našim domům i části chat. Taky do obecního lesa chodí vytvořený tým dobrovolníků, se kterými vysazujeme nové sazenice a provádíme úklid. Potěší pak vyslechnout si i pochvalu. Kontroly České inspekce životního prostředí pochválily opakovaně stav zalesňování i pořádek v našich lesích. Zkrátka dobří kamarádi mi pomáhají, tak zatím přemýšlím, jestli v mém věku budu ještě kandidovat. Jsou totiž věci, které bych rád dodělal.

Autor: 
Standa Mundl
Zdroj: 
Vlastní