Jednání finančního výboru města Písek

7. 3. 2018

V pondělí 5. března 2018 jednal za 100% účasti finanční výbor. Hlavním tématem bylo projednat a zastupitelům doporučit, či nedoporučit schválení celkem jedenácti rozpočtových opatření.

Navrhovaná rozpočtová opatření vzbudila velké rozpaky členů výboru, které gradovaly až do velké kritiky 1. místostarosty Josefa Knota, který je za tuto oblast městu odpovědný. Po rozsáhlé a dlouhotrvající diskusi byla všechna rozpočtová opatření odmítnuta - nedoporučena. Laicky řečeno,   správci kapitol nakládají s rozpočtovými prostředky bez jednotného a centrálního řízení. Reálně tak hrozilo naprosté vyčerpání finančních rezerv města s možným rizikem v počátku roku 2019 žádat o nevýhodný překlenovací úvěr.

Finanční výbor všemi osmi hlasy ( včetně hlasu KSČM ) přijal usnesení, kde doporučuje odložit rozhodnutí o rozpočtových opatřeních  č. 2 – 12/18 a uložit radě města, aby připravila takový návrh rozpočtu města, kdy schodek rozpočtu na rok 2018 bude činit max. 160 mil. Kč + částku na dotacích, jejichž přijetí město očekává v roce 2019 z důvodu předfinancování v roce 2018.

V takovém případě by město mělo dostatek finančních rezerv pro předfinancování akcí bez nutnosti čerpání nevýhodného úvěru.

Aktualizace po jednání zastupitelstva dne 8. 3. 2018

Rozhodnutím zastupitelstva a hlasy Jihočeši 2012, TOP 09, ANO, Volba pro město ODS a KSČM 15 hlasy (23 přítomných) bylo prohlasováno zvýšení schodku rozpočtu pro letošní rok na 365 milionů.

Prohlasoval se tak původní navrhovaný a všemi hlasy odmítnutý návrh předložený do jednání finančního výboru.

+ foto: jk
Vlastní