Ministerská kontrola zjistila v Olešné porušování lidských práv seniorů. Ostatní kontroly chodily, ale nepomohly

6. 3. 2018

Byznys se stářím.

Ministerstvo práce a sociálních věcí při listopadové inspekci v domicilu například zjistilo, že domov porušoval zákon při omezování pohybu klientů. K tomu smí docházet jen při přímém ohrožení zdraví a života. I když to situace podle inspektorů nevyžadovala, dva klienti domova byli poutáni k posteli a vozíku. „Jde o způsoby omezení pohybu, které zákon o sociálních službách nepřipouští,“ uvádí ve zprávě inspektoři. Inspekce popisuje i praktiky při zacházení s penězi klientů. Ti si podle inspektorů nemohli sami nakupovat a rozhodovat o výdajích. „Poskytovatel nahrazuje běžně dostupné veřejné služby tím, že si klienti mohou nakupovat pouze přes firmu Jessenisus,“ stojí v kontrolní zprávě. Společnost Jessenius patří podle rejstříku firem řediteli domicilu Josefu Králíčkovi. Inspektoři uvádí, že o tom, co a kdy si mohli někteří klienti koupit, měla rozhodovat účetní zařízení. Někteří oslovení klienti, které inspekce v protokolu uvádí pod čísly, neměli ani přehled o svých financích. Celý článek v Jížní Čechy Teď - Písecké postřehy zde:

Zfroj: http://www.jcted.cz/pisecke-postrehy/ministerska-kontrola-zjistila-v-ole...

Petr Eliáš, Libuše Kolářová (vložil: jk)
+ foto: http://www.jcted.cz/pisecke-postrehy/ministerska-kontrola-zjistila-v-olesne-porusovani-lidskych-prav-senioru-domaci-nasili-sexualni-obtezovani-i-braneni-volebnimu-pravu/