Memorandum vypovězeno, projekt pokračuje

2. 3. 2018

Australská společnost European Metals Holdings (EMH) pokračuje v přípravách těžby lithia u Cínovce, a to i přesto, že stát vypověděl memorandum o porozumění s firmou při těžbě tohoto kovu.

Společnost mimo jiné tvrdí, že krok žádným způsobem neovlivní její průzkumná práva. Licenci firmě Geomet, která je dceřinou firmou EMH, vydalo ministerstvo životního prostředí už v roce 2010. »Všechna práva společnosti jsou odvozena ze současného českého právního řádu, zejména z geologického a těžebního zákona, a nikoli z memoranda. Jakékoli ukončení memoranda žádným způsobem neovlivní průzkumná práva společnosti či to, že vlastní povolení k průzkumu. Společnost pokračuje v projektu probíhajícími metalurgickými testy, diskusemi se zájemci o odběr lithia a přípravami na zkušební těžbu,« uvedla EMH.

EMH včera dále uvedla, že se stále plně soustředí na spolupráci se všemi podílníky včetně českého ministerstva průmyslu a české vlády, aby úspěšně rozvinula cínovecký projekt jako svého druhu pilotní. »Těšíme se na brzké setkání s ministrem, které posune tyto diskuse,« dodala. Jedním z největších českých akcionářů EMH je investiční skupina Arca Capital, kterou spoluvlastní slovenský podnikatel Pavol Krúpa.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že se chtěl chovat korektně a najít oboustranné řešení, které by celou kauzu memoranda o lithiu uzavřelo. »Bohužel ze strany společnosti EMH nebyly, i přes deklarovaný příslib, podniknuty adekvátní kroky k vyřešení situace,« uvedl. »Má trpělivost není nekonečná. EMH ve stanovené lhůtě nereagovala. Rozhodl jsem se tedy přistoupit k jedinému možnému kroku, a to prohlásit memorandum za neplatné,« dodal.

Autor: 
ng, foto: archiv
Zdroj: 
ihalo.cz