Pro KSČM je požadavek jen na sektorovou daň ústupkem

22. 2. 2018

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítá zavedení sektorové daně pro banky, kterou minulý týden ve výši 24 procent (19procentní běžná daň pro právnické osoby + pětiprocentní navýšení pro finanční sektor) navrhla při jednání s ANO KSČM.

Komunisté by výnos zvýšené části ve výši pěti procent chtěli vázat na Státní fond rozvoje bydlení. »Záměrem tohoto opatření je získat finance na výstavbu nájemního bydlení a podpory výstavby komunitního bydlení pro důchodce,« vysvětlil předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. Babiš reagoval, že proti sektorové dani bylo hnutí ANO už v roce 2013. Tvrdí, že pokud se bankám zvedne daň, banky se zachovají tak, že zvýší lidem poplatky.

»Návrh pouze sektorové daně bere KSČM pouze jako ústupek,« sdělil našemu listu místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš. Připomeňme, že komunisté měli ve volebním programu daňovou progresi, která se týkala i příjmů právnických osob. Ta by měla podle Dolejše daleko plošnější dopad. »Pokud vadí i sektorová daň, v tomto případě na banky - sektorová daň může být i na jiné vybrané obory, v některých zemích je na obchodní řetězce, v jiných na telekomunikační společnosti - je otázka, kde chce Babiš vytvářet dostatečné příjmy na to, aby splnil sliby, které dával zejména levicovým voličům. Pokud je najdeme jinak, tak se bavme, ale Babiš zatím pouze hovoří o dobré daňové správě, což je výnos výrazně menší,« zdůraznil místopředseda strany.

Do jednoho pytle s SPD? Ne!

Druhá jeho poznámka se týkala Agrofertu. Podle svých slov sice chápe, že Agrofert má u velkých bank velké úvěry, a tudíž je tam vztah mezi velkým kapitálem a velkými bankami. »Ale není to něco, čeho bychom se měli děsit jako nějakého levičáckého experimentu. V okolních zemích počínaje Německem bankovní daň existuje. Takže to skutečně není žádný levičácký experiment, na který by bankéři odpovídali, že je to pro ně nebezpečné, a že by to museli přinejmenším napočítat klientům v bankovních poplatcích,« prohlásil Dolejš. A ještě dodal, že fakt, že banky mají dost, je dobře vidět na tom, že ročně posílají desítky miliard korun svým »matkám« do zahraničí.

Premiér Babiš také po jednání s vyjednavači ANO prohlásil, že podpora kabinetu od KSČM a SPD není jeho preferovanou variantou. »Nenechejme se házet do stejného pytle s SPD, kterou lze vnímat jako stranu populistickou a v podstatě krajně pravicovou. My jsme trochu jiný případ. Andreji Babišovi jsme přinesli realistické návrhy, protože jsme si vědomi toho, jaký je poměr sil ve sněmovně, a tudíž by se na nás mělo hledět samostatně,« reagoval Dolejš.

ku
ihalo.cz